Local

Comunitatea academica este in doliu! Profesorul Strachinaru, unul din “sfintii inchisorilor” comuniste, a trecut la cele vesnice

By Redacția

August 09, 2018

Profesorul Constantin N. Străchinaru a trecut la cele veșnice în noaptea de luni spre Marți, 7 August 2018

Profesor, scriitor, poet, om de vază al Iasiului, Constantin N. Străchinaru s-a născut la 8 Septembrie 1926 în satul Bohotin, comuna Răducăneni jud. Iasi.

În anii studenției a fost arestat de fosta Securitate, judecat ca dușman al poporului şi condamnat la 14 ani de închisoare și muncă silnică, deținut pe rând în lagărele Aiud, Periprava, Pitești, Suceava și Jilava.

Acolo i-au mai fost alături Radu Gyr, Nichifor Crainic, părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, dar mai ales l-a cunoscut pe Părintele Iustin Pârvu, fostul stareţ de la Mănăstirea Petru-Vodă, alături de care a și fost până la trecerea acestuia la cele veșnice. (foto Constantin N. Străchinaru alaturi de parintele Teodor Stanescu Pitesti)

In urma cu 8 ani, Constantin Străchinaru a dat în judecată statul român şi a cerut 50.000 de euro daune morale  pentru torturile din perioada comunistă. În plângerea adresată instanţei Constantin Străchinaru povesteşte că la 25 martie 1946 s-a înscris în Gruparea FDC „Fraţii de Cruce”, care desfăşura o activitate conspirativă  antisovietică şi anticomunistă. Doi ani mai târziu a fost numit ajutorul şefului organizaţiei, activând sub numele conspirativ Puiu Constantinescu. Pe 10 mai 1948 a fost ridicat de pe stradă şi închis, iar la câteva zile aceeaşi soartă a avut-o şi fratele său. Câteva luni mai târziu a fost condamnat la 10 ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale.

Ceea ce m-a determinat să lupt cu toată fiinţa împotriva regimului comuniste a fost faptul că în anul 1944 soldaţii ruşi mi-au împuşcat două surori în prezenţa întregii familii, fără nici un motiv”,a precizat Constantin Străchinaru, în plângerea adresată instanţei.

Atât in timpul detenției, cât și în ceilalți peste 50 de ani următori, a continuat să lupte pentru libertate și dreptate pe toate căile, dar în special prin scris, având peste 20 de volume de versuri, critică literară, eseuri și articole în presă, traduceri ale multor opere literare şi poetice străine, etc.

A susținut diverse biblioteci publice și mănăstirești din țară prin donații de cărți diverse, inclusiv volumele publicate de el.

Nu a fost căsătorit și nu a avut nici copii, dar s-a ocupat de creșterea multor fii spirituali de toate vârstele.

Pentru cine nu l-a cunoscut, dar și pentru cine i-a fost aproape, Constantin N. Străchinaru a fost un om cu inimă de aur care își oferea necondiționat sprijinul material sau spiritual oricui avea nevoie.

Profesorul Constantin N. Străchinaru va fi înmormântat Vineri, 10 August 2018,  ora 10°°,  la Cimitirul Eternitate din Iasi.

Marius GAVRILESCU