Comisia de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal susține libertatea presei din România şi consideră că aceasta reprezintă unul din drepturile câștigate în Decembrie 1989 care nu poate fi în nici un caz subiect de negociere. Dorim pe această cale să ne exprimăm consternarea față de modul în care Liviu Dragnea și PSD încearcă să pună pumnul în gură unor publicații și televiziuni precum Realitatea TV, G4Media, Newsweek România, Rise Project, HotNews, Press One sau DIGI24.
Indicatorii principali ai gradului de modernizare și libertate existente într-o societate au fost mereu autonomia și libertatea presei. Liberalismul, ca ideologie a libertății, a statuat, printre principiile sale fondatoare, libertatea de exprimare publică alături de cea a întrunirilor și a exprimării libere. Dincolo de dificultatea acceptării transpunerii în practică a unor principii precum separarea puterilor în stat și garantarea proprietății, urmașii Partidului Comunist de după 1990, infiltrați în structurile de putere ale statului român, au acceptat cu multă greutate apariția și dezvoltarea în România a presei libere. Dorința de control asupra informației și prelungirea monopolului existent în 1990 asupra principalelor canale informative au contribuit la impunerea unor piedici birocratice mari în apariția unor televiziuni și radiouri independente în anii 90, în timp ce presa scrisă a fost mereu arătată cu degetul și prezentată ca un adversar al noului regim politic. În clipa în care presa independentă nu a înțeles mesajul transmis, brațul cel lung al partidului și-a făcut simțită prezența. Atacurile asupra presei independente din timpul mineriadelor au rămas pentru mulți dintre noi o pată rușinoasă asupra istoriei noastre.
Demonstrând că nu a învățat nimic din lecțiile istoriei, PSD și „liderul suprem“ Liviu Dragnea manifestă, după preluarea guvernării în 2016, o preocupare deosebită pentru controlul societății civile și a presei libere. În condițiile în care mediul economic este tot mai mult afectat de aberațiile decise de guvernul Dragnea-Dăncilă, societatea civilă și-a desfășurat, în ultimii ani, tot mai greu, activitatea. Locul de frunte în seria amintită îl ocupă adoptarea Ordonanței 3/2017 pentru modificarea Codului Fiscal. Aceasta a avut printre efecte reducerea dramatică a numărului de societăți comerciale care beneficiind de facilități fiscale ar fi putut realiza sponsorizări pentru ONG-urile care activează în sectorul cultural. Pentru PSD nu a fost de ajuns! Vajnicii exponenți ai modelului de stat totalitar, parlamentari precum Liviu Pleșoianu au încercat în toamna anului trecut să instituie un nou control asupra activității ONG-urilor din România, fiind brusc interesați de apariția unor noi pârghii de control. Pentru un partid în a cărui viziune conceptul de Europa a devenit un moft, semnalul de alarmă venit din partea Comisiei de la Veneția, cu privire la astfel de practici, nu a avut nici o relevanță.
Disperat fiind de faptul că, în cele din urmă, nu va scăpa de problemele sale din justiție, Liviu Dragnea, asemenea liderilor comuniști, identifică adversarii săi în presa liberă din România și ordonă servitorului său din fruntea Guvernului adoptarea de urgență a unei legi cu ajutorul căreia să pună un nou căluș celor care mai cred astăzi că datoria lor este aceea de a critica puterea și opoziția deopotrivă, dar mai ales derapajele celor aflați la putere. Interesul brusc al lui Liviu Dragnea pentru transparentizarea finanțărilor și modul de cheltuire a banilor de către presa românească ascunde, de fapt, obsesia liderilor politici care nu s-au desprins încă de trecutul comunist când conducerea de partid și de stat trebuia să cunoască cele mai mici detalii din viața oricărui român.
Ca liberali, noi credem că într-un stat și așa birocratic nu mai este nevoie de o nouă legislație, existând deja destule instituții care au ca atribuții verificarea activităților economice derulate de presă. Când Liviu Dragnea vorbește despre transparența finanțărilor, ar face bine să înceapă această discuție prin explicarea surselor financiare care au stat la baza acumulării uriașei sale averi. Ultima declarație a lui Liviu Dragnea apare în spațiul public după alte numeroase atacuri la adresa unor publicații independente care, înțelegându-și misiunea, au arătat opiniei publice afacerile familiei Dragnea și modul în care și-a constituit puterea pe care o deține astăzi. Nu despre transparență este vorba ci de modul în care știe Liviu Dragnea să se raporteze la presa românească la aproape 30 de ani de la revoluție. Când probele unor controale dirijate politic de PSD asupra unor publicații independente devin publice, nu putem să nu ne exprimăm îngrijorarea cu privire la pașii pe care-i face Liviu Dragnea pentru instaurarea unui stat autoritar. Liderul maxim al PSD ar trebui să înceapă acțiunea de transparentizare a cheltuirii banului public prin exemplul instituțiilor și autorităților publice asupra cărora exercită controlul prin interpuși.
Partidul Național Liberal respinge categoric astfel de inițiative nedemocratice care au adus din nou România în atenția presei internaționale și se angajează public în blocarea oricărei încercări de control asupra presei independente. De asemenea, atragem atenția P.S.D. și lui Liviu Dragnea că, oricât de mult ar dori să scoată România din familia europeană, drumul european al acestei țări nu poate fi oprit.
Liviu Bratescu – coordonator Comisia de Cultură, Culte şi Minorităţi a PNL