Cultură

Coif de sorginte vikingă descoperit la Pașcani, unic în spațiul românesc, predat catre Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași

By Redacția

February 14, 2021

Managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași a preluat de la ofițerii specializați ai Inspectoratului General al Poliției Române și ai Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, un coif de sorginte vikingă, descoperit pe râul Siret, pe raza municipiului Pașcani, în anul 2010, fără a fi predat autorităților la momentul scoaterii sale la lumină.

Încadrat în grupa așa-numitelor ”coifuri conice”, specifice mediului cultural istoric din estul Europei, și caracterizate prin forma alungită, aproape ascuțită a calotei, despre care se consideră că putea devia loviturile de sabie ușoară și în acest fel asigura o protecție sporită luptătorului, coiful de la Pașcani este unic în spațiul românesc. Obiectul prezintă însă multe analogii arheologice în zona Baltică și a Rusiei Kieviene și  se caracterizează printr-o figurare  stilizată a ochilor în scopuri magice, de intimidare și dominare a inamicului, dar și prin prezența unor ornamente specifice vikingilor, formate din linii și benzi împletite sau meandrate, des întâlnite în arta nordică. Din literatura de specialitate reiese că astfel de piese erau completate cu o protecție pentru ceafă, uneori și pentru obraji, atașată prin nituire de calotă  și care putea fi realizată din zale sau din piele groasă întărită cu plăcuțe metalice.

Forma coifului de la Pașcani amintește de piese mai vechi, utilizate de grupurile germanice ale secolelor VI-VII, ce se caracterizează prin prezența nervurilor (”Spangenhelm”). Specialiștii consideră că prin perpetuarea acestei morfologii mai vechi, elemente de echipament militar precum coiful de la Pașcani emanau autoritate, putere, fiind în același timp adaptate noilor tactici militare ale epocii.

Coiful de la Pașcani este a doua descoperire extrem de importantă care intră în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în anul 2021, în contextul colaborării cu ofițerii specializați  din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, cărora le mulțumim și pe această cale pentru munca lor, deosebit de tenace, în recuperarea unor piese foarte valoroase.

Într-o primă etapă, coiful va fi supus operațiunilor specifice de restaurare-conservare non-invazivă, menite să asigure transmiterea în timp a obiectului, iar ulterior va fi valorificat expozițional în cadrul unor evenimente muzeale asupra cărora vom reveni cu detalii la momentul respectiv.

Aida POPA