Cinema Ateneu în aer liber, pe pietonalul Stefan cel Mare

0
93

Cinema Ateneu vă invită în perioada 27-30 septembrie, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în zona Palatului Roznovanu, la patru proiecții de film în aer liber. Accesul este gratuit.

Filmele vor putea fi vizionate conform programului, astfel:
Joi, 27 septembrie 2018
Ora 21.00 – „Preoții români. Jerfă și rugăciune pentru Unire” – (realizator Cristina Liberis). O producție TRINITAS TV
Vineri, 28 septembrie 2018
Ora 21.00 – „Pe eroi să nu-i căutați în mormânt, ci în inimile voastre!” – (realizator Camelia Moise)
Sâmbătă, 29 septembrie 2018
Ora 21.00 – „România neîmblânzită” (regia Thomas Barton-Humphreys)
Duminică, 30 septembrie 2018
Ora 21.00 – „Marea Unire, România la 100 de ani” (realizatori Marilena Stănescu, Mihuț Năstăsache, Sergiu Olteanu). O producție AGERPRES

DESPRE FILME:
„Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire” – Documentar
Regia: Cristina Liberis
Gen: documentar
Durată: 70 minute
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vTuZm-kMVuw

Filmul documentar „Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire” este realizat de jurnalista Cristina Liberis, colaborator Trinitas TV, și prezintă rolul pe care l-au avut preoții în Primul Război Mondial. Pelicula a apărut în contextul Anului Centenar 2018, declarat An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.
Filmul de 70 minute este rodul a trei luni de filmări:
„Trei luni am străbătut toată țara și am cules mărturii, am luat interviuri, am filmat. Ce se vede este rezultatul unui demers necesar. N-aș spune că este o lecție de istorie, dar este o pagină de istorie. Una care lipsea”, mărturisește realizatoarea, potrivit Transilvania Reporter.
„Pe eroi să nu-i căutați în mormânt, ci în inimile voastre!”
Regia: Camelia Moise
Gen: documentar

Tema principală a filmului tratează istoria României în ultima sută de ani, o istorie văzută prin prisma unei comunități aflate în centrul țării (comuna Cristian, jud. Brașov). Acest film a fost difuzat simultan în 174 comunități din România și patru comunități din Rep. Moldova, în cadrului unui eveniment-experiment social organizat de Ziua Eroilor în 17 mai 2018. Implicarea a fost exclusiv voluntară și au participat reprezentanți ai autorităților locale, muzee, școli, asociații culturale, dornici să contribuie. La proiecții au fost invitați veteranii de război din cel de-al doilea Război Mondial și foști deținuți politic ce au fost omagiați de reprezentanți ai comunității din care fac parte.

De asemenea, filmul documentar dedicat Centenarului României „Pe eroi să nu îi căutați în mormânt“ va fi difuzat și vizionat de diaspora română, în cadrul unor evenimente organizate de parohiile mai multor orașe din SUA și Italia, în perioada premergătoare datei de 1 Decembrie 2018.

„România neîmblânzită” – AG
Regia: Tom Barton-Humphreys
Narator: Victor Rebengiuc
Gen: documentar natură
Durată: 90 min
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dTZioOwZEew

Romania neîmblanzită este un proiect educațional, distractiv, un agregator social, un subiect de conversație și chiar un element important de branding de țară. Este vorba despre un spectacol de film cu imagini si abordare de tip National Geographic/Discovery, care te ține fascinat pe scaun pâna la final. De la Munte, la Mare, la Deltă, documentarul trece în revistă vegetația și mai ales fauna României prezentând speciile cele mai spectaculoase precum Caprele de munte, Lynx-ul, Zimbrul și Vulturul.

Cel care narează acest spectacol veritabil al naturii este unul dintre cei mai apreciați actori pe care îi are România: Victor Rebengiuc.

În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire.

„Marea Unire, România la 100 de ani”
Regia: Marilena Stănescu, Mihuț Năstăsache, Sergiu Olteanu
Gen: documentar
Durată: 121 minute
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=YX42NoZhEEk

Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor.
Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here