Deschidere

Cine este Tudorel Toader, rectorul UAIC Iasi, cel care are cele mai mari șanse să ajungă ministrul Justiției

By Redacția

February 22, 2017

Rectorul Universităţii “Al.I.Cuza din Iaşi”, prof. univ.dr. Tudorel Toader, ar putea fi propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, au declarat pentru AGERPRES surse din anturajul acestuia.

Potrivit aceloraşi surse, Tudorel Toader ar putea veni miercuri la Bucureşti pentru a discuta despre propunerea primită din partea premierului Sorin Grindeanu.

Tudorel Toader a fost timp de 10 ani judecător al Curţii Constituţionale din România până în 11 februarie 2016 când a fost ales prin vot rector al Universităţii “Al. I. Cuza”. Din 2003 Tudorel Toader este profesor al Universităţii la Facultatea de Drept unde din 2004 până la preluarea mandatului de rector a fost decan. Toader mai este şi membru al Comisiei de la Veneţia şi nu face parte din niciun partid politic. Cu toate acestea….

Magistratul a fost avocatul fostului prefect PNL de Iaşi, Radu Prisecaru, condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. În 2009, judecătorul a fost fotografiat când a venit la o petrecere organizată de deputatul PNL Relu Fenechiu. Coincidenta sau nu, legaturile lui Tudorel Taoder nu se opresc aici. Printre doctoranziii pe care au fost îndrumaţi de Tudorel Toader a fost deputatul PNL Alina Goghiu. Alina Gorghiu a susţinut, în ianuarie 2012, teza de doctorat “Infracţiuni contra drepturilor electorale”, conducător ştiinţific Tudorel Toader.

Şef de promoţie, procuror, profesor universitar Tudorel Toader a urmat între anii 1982-1986 cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. După absolvirea Facultăţii, a fost numit în funcţia de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990). În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi. De asemenea, în anul 1991 a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iaşi. A obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe juridice, specializarea Drept procesual penal. Cu timpul a parcurs toate treptele didactice până la gradul de profesor universitar. Numit în locul lui Constantin Doldur În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către Camera Deputaţilor pentru a ocupa demnitatea de judecător la Curtea Constituţională a României, până la data de 7 iulie 2007, pentru durata restantă a mandatului, în locul devenit vacant ca urmare a demisiei judecătorului Constantin Doldur la 7 aprilie 2006. Numirea sa ca judecător a fost propusă de către Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal. În şedinţa Camerei Deputaţilor din 3 octombrie 2006, din cei 208 deputaţi prezenţi toţi au votat pentru numirea prof. Toader şi, în consecinţă, Camera Deputaţilor l-a numit pe Tudorel Toader în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. A fost învestit în această funcţie la 6 octombrie 2006. În perioada în care a fost judecător la CCR, demisionând din Barou. La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care expiră în 2016.

Conform ultimei declaraţii de avere, judecătorul deţine şapte terenuri în judeţele Vrancea şi Iaşi în suprafaţă totală de 7,5 hectare, două case în Vulturu – Vrancea, o casă, un spaţiu comercial, un apartament în Iaşi şi unul în Focşani şi 108.000 de euro datorii la bancă. De la Universitatea de Drept din Iaşi a încasat în ultimul an fiscal 203.000 de lei şi de la Curtea Constituţională 135.000 de lei. Soţia sa, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi a primit într-un an 28.000 de lei, de la Institutul de Hepatologie Iaşi a mai încasat 16.000 de lei la care se adaugă o bursă postdoctorală de la Universitatea de Medicină de 16.000 de lei. Pentru apartamentul din Focşani judecătorul a primit o chirie de 4800 de euro, în timp ce pe un alt apartament închiriat în Iaşi a primit 4.500 de lei. Casa din Copou şi relaţiile din PNL În 2008, judecătorul Tudorel Toader şi-a construit o casă în Copou, cartierul de lux al Iaşiului. Inevitabil, au apărut ceva probleme cu autorizaţia de construcţie, moment în care a intervenit printr-o vorbă bună vechiul prieten Relu Fenechiu. Ca prin farmec, lucrurile s-au rezolvat şi construcţia a continuat nestingherită.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că a avut discuţii cu mai multe persoane politice şi apolitice, printre care Dana Gârbovan, preşedintele UNJR, cu privire la nominalizarea unui candidat pentru portofoliul Justiţiei, urmând ca dialogul pe această temă să continue şi marţi, pentru ca miercuri să prezinte varianta sa de ministru.

Am avut discuţii şi înainte de a merge la Bruxelles, am avut şi astăzi (luni – n.r.) cu oameni, fie că sunt eligibili în a ocupa această funcţie, fie că sunt foarte buni profesionişti în acest domeniu. Şi m-a interesat, dincolo de persoană, dar şi asta e foarte importantă, să văd cum văd aceşti specialişti, politici, lucrurile legate de justiţie. Să ştiţi că am văzut foarte mult profesionalism în aceste zile. Noi, până miercuri, avem şi coaliţia, şi Comitet Executiv Naţional la PSD, o să venim cu o propunere. (…) O să mai văd şi mâine, o să mă consult şi cu colegii mei şi o să vin şi cu această propunere”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3, întrebat dacă şi-a clarificat opţiunea privind propunerea pentru ministerul Justiţiei.

Marius GAVRILESCU