Cercetători și cadre didactice de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de a Brad” din Iași (USAMV) se implică în creșterea performanțelor fermelor din Moldova, sprijinind fermierii cu echipamente, tehnologii inovatoare și soluții la problemele aduse de schimbările climatice. Parteneriatele pentru transfer de cunoștințe fac parte din dintr-un amplu proiect european desfășurat de către USAMV Iași – AGRIECOTEC.
”Scopul nostru principal este acela de a crește accesul mediului economic agricol la cunoaștere prin valorificarea infrastructurii de cercetare a Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu din cadrul USAMV Iași. Ne-am propus ca punerea în valoare a infrastructurii de cercetare să se realizeze prin constituirea și implementarea de parteneriate cu întreprinderi din mediul economic agricol, parteneriate în cadrul cărora se va realiza transferul de cunoștințe, respectiv de inovație și progres tehnic. Cu alte cuvinte, venim cu modalități de rezolvare concrete la problemele semnalate din teren, digitalizarea ajutându-ne să oferim soluții pentru producții bune, mai sigure, mai constante, o gestionare durabilă a resurselor naturale și menținerea vitalității economiei rurale”, a declarat decanul Facultății de Agricultură, conf. univ. Dr. Denis Țopa, director de proiect.
Ultimul parteneriat de acest fel s-a realizat cu o societate agricolă importantă din localitatea Dragalina, județul Botoșani, unde echipa de cercetători va începe o analiză personalizată a fermei, urmată de instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor de monitorizare a întregii flote agricole, parametrizarea soluției propuse și într-un final consultanță post-implementare.
”Ferma noastră are în administrare aproximativ 2500 hectare de teren agricol, culturile de bază fiind grâul, porumbul, floarea-soarelui, sfeclă pentru zahăr, rapiță împărțite proporțional. În ceea ce privește parteneriatul pe care dorim să-l inițiem cu USAMV Iași, sperăm să putem monitoriza mai îndeaproape lucrările, traficul utilajelor agricole și consumurile, studenții să vină să facă practică în ferma noastră, iar aceasta să devină o fermă model, în care să mărim producțiile cantitativ și calitativ și să ajungem la nivelul fermelor performante din vestul Europei”, a transmis Marinel Stredie, administratorul ”Agromec” – Dragalina, județul Botoșani.
Numărul fermierilor interesați de activitățile de cercetare – dezvoltare – inovare este în continuă creștere, multe ferme din zona Moldovei arătând-se interesate de colaborare cu instituția de învățământ superior ieșeană.
Aida POPA