Cenzura și abuzul pun stăpânire pe România: marea artistă a folkului românesc, Maria Gheorghiu, interzisă la Arad

0
697

Paranoia și abuzurile făcute într-un mod care amintește tot mai limpede de practicile specifice regimurilor totalitare, discreționare se manifestă tot mai evident în viața culturală a României. Zilele trecute, cunoscutainterpretă de muzică folk Maria Gheorghiu a anunțat pe pagina sa de Facebook că i-a fost anulat un concert pe care urma să îl susțină pe 13 aprilie, de Florii, la Arad.

“Tocmai ce mi-a fost anulat un concert de Florii la Arad, pentru că niște nenorociți m-au asimilat unei mișcări legionare!!!!! Nu fac parte din nici o organizație de acest tip!!!!! Nu fac politică. Singura mea politică este cântecul, el ma definește și cantecele mele nu au nici o legătură cu nici o organizație de tip extremist!!!! Tocmai m-am întors de la Chișinău unde am participat la Zilele Reginei Maria, unde am cantat Inima de la Balcic. Nu cânt și nu promovez cantece legionare”, a scris înfuriată Maria Gheorghiu pe pagina sa de socializare.

Maria Gheorghiu este una dintre cele mai apreciate interprete de muzică folk din România. Născută în 1963, la Reșița, ea a activat o bună perioadă în cadrul Cenaclului Flacăra, talentul său incontestabil fiind răsplătit în anul 1993 cu trofeul festivalului „Om Bun”. De-a lungul timpului, a colaborat în diverse concerte de succes cu mari artiști ai scenei precum Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru, Ștefan Iordache, Dorel Vișan, Valeria Seciu, Anda Călugăreanu, Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Tatiana Stepa, Ștefan Hrușcă, Mircea Baniciu, Ovidiu Mihăilescu.

Contextul amorsării scandalului

 Concertul de la Arad ar fi urmat să aibă loc cu ocazia Târgului de Paști, în organizarea Centrului Municipal de Cultură.

Decizia instituției din Arad a fost luată în urma unui articol publicat pe 27 martie pe site-ul www.context.ro, intitulat „Frăția de Cruce, organizația de tineret a legionarilor, renaște sub ochii statului: de la camarazii din galerie, la Eugen Sechila și angajați MAPN, în care apare și o referire la Maria Gheorghiu.

Autoarea articolului, Mihaela Tănase, pretindea că Maria Gheorghiu ar fi participat la un concert organizat la Clubul Identitar G16 din București, un presupus loc de întâlnire al membrilor grupării Frăția de Cruce, de orientare neolegionară. Apoi, se arată că una dintre melodiile cântate de artistă la concertul respectiv, pe versurile lui Adrian Păunescu, numită „Bocetul lui Ion fără mormânt”, face referire la Mareșalul Antonescu.

Contactată de reporterii www.context.ro, Maria Gheorghiu a replicat: “Și dacă aș fi fost, care era problema cu un concert? E prima dată când mi se cer explicații pentru un concert”, a spus Gheorghiu. Despre Frăția de Cruce a declarat: “Nu fac parte din niciun fel de astfel de mișcare, n-am nicio treabă cu ei și vă rog să nu mă mai sunați”.

Artista a completat ulterior pe pagina sa de Facebook: „Ca urmare a articolului dvs, mă văd obligată sâ vin cu următorul drept la replică: așa cum v-am comunicat și telefonic, singurul concert de anul acesta a fost la Alexandria, organizat de Consiliul Județean și Uniunea Scriitorilor. A mai fost în ianuarie și la Festivalul Mediaș Cetate Seculara. În București NU am avut nici un concert. Sunt recent operată pe inimă și am contractat și o pneumonie interstițială atipică foarte agresivă, ceea ce m-a împiedicat să susțin concerte în public, conștientă fiind că nu m-aș ridica la standardele mele și neavând voie nici să forțez inima. Evenimentul la care faceți dvs referire a fost o petrecere privată cu circuit închis la care au participat doar câțiva din fanii mei apropiați și vechi fani. Spațiul respectiv mi a fost pus la dispoziție de cei cărora le era dor sa mă asculte și care m-au adus la eveniment cu mașina. Grupul menționat de dvs. nefiind implicat nici în organizarea, nici în desfășurare acestui eveniment privat. NU s-au scandat nici un fel de lozinci legionare sau extremiste.”

O decizie brutală și lipsită de orice argument

Având la bază doar această acuzație care nu are nici o legătură cu prestigioasa carieră artistică a Mariei Gheorghiu, Centrul Municipal de Cultură din Arad a luat hotărârea abuzivă de a anula concertul programat de Florii. Culmea este că între instituția din Arad și Maria Gheorghiu există o lungă colaborare, cea mai recentă apariție a cântăreței în orașul de pe Mureș fiind la Târgul de Crăciun din decembrie 2024.

Am avut întotdeauna o foarte bună colaborare cu ei și tocmai de asta m-a surprins reacția lor. O înțeleg. Nimeni nu vrea probleme până nu se lămuresc lucrurile și sper că se vor lămuri. E o aberație de noaptea minții să spui că la un concert privat în care au participat și copii de 8-9 ani și chiar mai mici, în care am avut 2 membri marcanți și respectați ai comunității evreiești, a avut conotații legionare…Nu sunt supărată pe cei de la Arad, doar contrariată. Am avut mereu o relație foarte bună cu ei. Mă așteptam să știe că nu am simpatii legionare sau extremiste”, a declarat Maria Gheorghiu pentru www.specialarad.ro.

Decizia aberantă a Centrului Municipal de Cultură din Arad nu este prima din istoria instituției. De teama unei percepții publice controversate, în anul 2023, a interzis proiectarea filmului documentar „Arsenie. Viața de Apoi”, de Alexandru Solomon.

Printre puținii artiști care au avut curajul de a o apăra pe Maria Gheorghiu s-a aflat și Adi Bezna, binecunoscutul folkist ieșean, acesta scriind pe Facebook: „Aici am ajuns. Îmi pare rău , Maria Gheorghiu! Tu ești un cântec înalt și curat. Păcat. Chiar acolo ajungem? Păcat că artistul rămâne singur și printre artiști! Doamne ajută!”.

Cenzură la nivelul administrației locale din Arad

Pe 28 martie, cu puțin timp înainte de a fi interzisă la Arad, susținuse un concert prilejuit de inaugurarea Monumentului Regina Maria de la Chișinău, într-un eveniment dedicat împlinirii a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Prin urmare, unei artiste profund dedicate valorilor neamului românesc, promovând spiritul autentic al celor cu dragoste de patrie, i-a fost anulat dreptul de a cânta și se exprima public, doar în baza unei simple supoziții privind promovarea extremismului.

Faptul este cu atât mai grav cu cât această decizie aparține unei instituții aflate în subordinea Primăriei Municipiului Arad, prin urmare reprezintă un punct de vedere al autorităților de stat, din păcate tot mai contaminate de virusul cenzurii și al eliminării exprimării libere, drept fundamental al omului.

Paul LOVIN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here