Suma alocată județului Iași în urma rectificării bugetare pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, finanţarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, cămine pentru persoane vârstnice și pentru copiii cu cerințe educaționale speciale este insuficientă desfășurării activității Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.
Alocația bugetară de 7.859 mii lei a fost repartizată astfel: 2.379 mii lei pentru protecția copilului, 1.203 mii lei pentru centrele publice pentru persoane cu handicap și 4.277 mii lei pentru copiii cu cerințe educaționale speciale.
”Aceste fonduri sunt total insuficiente și mult diferite față de solicitările DGASPC Iași. După estimările noastre, banii vor ajunge pentru aproximativ un sfert de lună, ceea ce înseamnă că din noiembrie Consiliului Județean îi va reveni misiunea de a suporta mare parte din cheltuieli. Și la începutul anului pentru DGASPC Iași, prin Legea Bugetului de Stat, sumele alocate județului au reprezentat un sfert din necesarul asigurării desfășurării activității unei instituții a cărei misiune este să protejeze copiii și adulții aflați în situații vulnerabile. Am primit atunci asigurări că la rectificarea bugetară din vară, situația va fi remediată. Consiliul Județean va trebui să redirecționeze fonduri de la alte capitole bugetare, în special de la investiții, către susținerea DGASPC ”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.
În județul Iași, beneficiază de o măsură specială de protecție 3117 copii și tineri (745 în plasament rezidențial în centre, 1400 ocrotiți de 747 asistenți maternali profesioniști, 887 în plasament la rude sau alte familii. Centrele de zi pentru copii asigură asistență pentru 304 minori. În ceea ce privește persoanele adulte, centrele rezidențiale pentru persoanele cu handicap găzduiesc 628 de beneficiari.
Marius GAVRILESCU