O fată dezbrăcată stă pe podea sprijinindu-se pe coate și pe genunchi. Plânge. În jurul ei sunt aproximativ zece fete și un bărbat care o biciuiește cu insulte: „curvă!”, „cârpă!”, „zdreanță!”, „jigodie!”, „trădătoare!”. Individul le comandă să se uite în vaginul tinerei dezbrăcate și fetele se conformează. Și după ce fetele au împresurat-o pe fata dezgolită, una dintre ele strigă: „Scuipați-o, că asta merită!”, iar fetele, din nou, se conformează. Scena se petrece la sediul comun al Fundațiilor Eurodemos și Kasta Morrely din Iași, aflate amândouă sub comanda aceleiași persoane, Morel Bolea.
Mulți ani mai târziu, una dintre tinerele din acea cameră își amintește ziua respectivă ca printre cele mai oribile din viața ei. „Ne-a chemat pe rând să vedem că e neagră toată, că e distrusă pentru că s-a futut o vară întreagă”, spune Diana*. „Nu știam la ce să ne uităm, trebuia să ne imaginăm. M-a oripilat, pentru că puteam să fiu eu în locul ei” Era incredibil de umilitor pentru mine să devalorizez o altă ființă umană în halul ăsta, mai ales că era una dintre fetele la care țineam foarte mult. Toate ne-am purtat urât cu ea în următoarea perioadă. A fost îngrozitor. *Diana, victimă: Motivul acestei pedepse este o călătorie pe un vapor. Fata umilită a fost pe un iaht unde erau mai mulți bărbați, iar așa ceva este de netolerat în curtea lui Morel Bolea.
Ce sunt asociațiile Kasta Morrely și Eurodemos din Iași?
Kasta se prezintă ca fiind un fel de agenție de modă, a doua este o organizație pentru implicarea tinerilor în proiecte civice. Amândouă sunt conduse de același bărbat și de fetele pe care el le controlează. Persoanele de sex masculin nu au ce căuta în nucleul celor două asociații. Liderul organizațiilor este Morel Bolea. Are aproximativ 60 de ani, datele despre el sunt incerte, iar în subordine are în jur de 15-20 de fete și femei, unele abia adolescente, altele trecute de 40 de ani. Cel mai important eveniment pe care-l organizează este Fashion Week Iași. O prezentare de modă la care participă sute de oameni, designeri, manechine, politicieni, ocazional Casa Regală și, conform site-ului lor, au sponsori precum Ford, Gerovital și Betty Ice. În trecut, evenimentul a fost realizat în colaborare cu Fashion TV și Bucharest Fashion Week, ambele deținute de interlopul Nicu Gheară.
Un alt prieten al organizatorilor și participant recurent este primarul orașului Iași, Mihai Chirica. Primăria municipiului a acordat în ultimii cinci ani 190.830 de lei pentru organizarea evenimentelor. Eurodemos, finanțată din bani publici A doua organizație, Eurodemos, există de 30 de ani, conform paginii sale de Facebook. Asociația organizează dezbateri cu teme legate de drepturile omului (cum ar fi lupta împotriva traficului de persoane sau a violenței domestice), baluri și petreceri pentru tineri, tabere, ateliere, cursuri, spectacole, simpozioane, expoziții, concursuri și tot felul de alte evenimente.
Presa locală scrie că organizatorii primesc zeci de mii de euro în fiecare an de la Primăria Municipiului Iași pentru aceste activități. Kasta Morrely, lansat ca un proiect Eurodemos, organizează și participă la evenimente de modă. Apoi a devenit propria entitate, dar este formată din aceiași oameni ca Eurodemos. Sunt, deci, două atracții pentru o tânără fată: Eurodemos pentru elevele care au un simț activist și Kasta Morrely pentru fetele pasionate de modă și imagine.
În interiorul organizațiilor, Morel Bolea este prezentat drept un expert, vizionar, intelectual, prieten, părinte, salvator și om cu influență la nivel înalt, cu puteri extraordinare, ba chiar supranaturale. Conform site-ului eurodemos.org, Morel Bolea are o grămadă de titluri, diplome și onoruri, printre care „Ambasciatore at Large, Sovereign Order of Saint John of Jerusalem” și „Conte al Familiei Imperiale și Regale Rurikovich” – două titluri pompoase și egale în realitate cu o vrajă a lui Harry Potter.
Morel Bolea are asigurat confortul financiar – fete care au părăsit organizațiile spun că el nu muncește, doar dă ordine, dar controlează toți banii pe care colectivul îi produce din proiecte europene și proiecte sponsorizate de Primăria Municipiului Iași. Colectivul își divinizează liderul, iar o tânără proaspăt venită este năucită de șansa de a fi alături de el și de a face parte din acest grup. În ciuda acestui exercițiu de supunere, cele cinci fete cu care am vorbit pentru acest articol spun că prima impresie pe care le-a creat-o Morel Bolea a fost de respingere sau dezgust. Dar imaginea transmisă în afară e că fetele din jurul lui sunt prietenoase, frumoase și deștepte, au activități interesante și par a fi unite și iubitoare, ca o familie.
Nu oricine poate să facă parte din aceste organizații. O regulă esențială este ca tinerele să fie virgine. În caz contrar, înseamnă că fata este „murdară, deformată, infestată de viruși și sortită eșecului”. Un alt criteriu, nu la fel de important, dar dezirabil e ca nou-venita să facă parte dintr-o familie destrămată, în care părinții sunt divorțați sau unul dintre ei este decedat și cu o situație materială precară. În acest fel, Morel Bolea poate să ia rolul tatălui salvator și protector. Următorul pas este izolarea tinerei de familie, prieteni, societate și, mai ales, de potențiali iubiți. Morel Bolea ține ședințe interminabile, până în zorii zilei, în care debitează cu mult talent oratoric tot felul de teorii imposibil de verificat, învățături și sfaturi de viață. Doctrina pe care o propovăduiește trebuie aplicată cu sfințenie. Izolarea de familie și dedicarea pentru Bolea Mentorul spune, spre exemplu, că părinții și prietenii vor fi geloși pe membrele grupului. Ei fac parte dintr-o pătură socială inferioară și vor încerca să le tragă în jos.
Sursa: Libertatea
Primarul Chirica cere interventie imediata in cazul Morel Bolea de care se dezice
În legătură cu articolul publicat astăzi, 16 decembrie, de publicația Libertatea în care se face o legătură între Primăria Municipiului Iași și o serie de acuzații extrem de grave la adresa unei persoane din asociațiile Eurodemos și Kasta Morrely, persoană care coordonează activitatea uneia dintre acestea, conducerea Primăriei Municipiului Iași a facut o serie de precizări.
“Subliniem încă de la început că asocierea Primăriei Municipiului Iași, a primarului Mihai Chirica și a Municipiului Iași cu acuzațiile din publicația Libertatea este forțată, tendențioasă și profund condamnabilă. Indiferent că astfel de fapte fac sau nu obiectul unui dosar penal, așa cum ar trebui, ori a unei sentințe judecătorești definitive, calitatea Primăriei Municipiului Iași și a Consiliului Local al Municipiului Iași de finanțatori ai unor proiecte ale unor organizații neguvernamentale nu pot transforma municipalitatea și pe primarul Mihai Chirica în „complici” ai unor eventuale fapte penale. Mai mult, primarul Mihai Chirica nu are atribuții nici de evaluator, nici de instituție de avizare a unor astfel de proiecte, așadar eticheta de „prieten al organizatorilor” este o expresie tendențioasă și profund reprobabilă din partea publicației Libertatea“,sustin comunicatrii lui Chirica.
„Am citit cu oripilare și revoltă materialul apărut în publicația Libertatea despre anumite fapte care s-ar fi petrecut în cadrul a două ONG-uri din Iași. Nu pot să rămân indiferent, fiindcă este o problemă care afectează comunitatea ieșeană și fiindcă scenele descrise în articolul cu pricina sunt deosebit de grave, mult dincolo de lege și de buna cuviință. Sunt revoltat deoarece prin articol este afectată imaginea Primăriei Municipiului Iași, ca una dintre instituțiile care au sprijinit financiar cele două asociații. Consider că asocierea mea cu acest scandal este atât tendențioasă, cât și total deplasată, demonstrând o rușinoasă lipsă de profesionalism din partea autorului.
Cele două asociații sunt doar două dintre nenumăratele ONG-uri care au beneficiat de susținere financiară din partea Primăriei Municipiului Iași. Acest lucru nu mă transformă însă nici în «prieten», nici în «dușman» al membrilor unor ONG-uri, ci doar în partener corect și onest al unor proiecte pe care nici nu le inițiez, nici nu le avizez în mod direct. Această colaborare durează de mai multă vreme, din anii ’90, dar în toată această perioadă cele două asociații au fost susținute și de firme private respectabile, precum și de Comisia Europeană. Să înțeleg că îi putem considera părtași pe toți aceștia la ororile despre care se face vorbire?!
De aceea, solicit cu maximă fermitate din partea respectivei publicații o disociere clară între autorii unor eventuale fapte ilegale sau imorale și persoane și instituții publice care nu au făcut decât să susțină, în limitele legii, organizarea unor acțiuni civice.
În același timp, cer instituțiilor abilitate să se sesizeze, să facă lumină și să ia măsuri de urgență în legătură cu faptele extrem de grave prezentate în materialul de presă! Nu putem tolera așa ceva! Sunt, de altfel, foarte surprins că, deși se spune că aceste lucruri condamnabile se petrec de mai multă vreme, nu am auzit de nicio anchetă penală în acest sens!
Nu în ultimul rând, îmi exprim extrema dezamăgire că Primăria Municipiului Iași, ca și Municipiul Iași, în general, au fost implicate în acest scandal, care nu face decât să păteze imaginea unei instituții și a unei comunități care nu au nicio vină că unii indivizi au comportamente iresponsabile sau ilegale!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În perioada 2016 – 2020, în baza Legii 350 / 2005, Municipiul Iași a finanțat proiectul Lider pentru Europa” al asociației Eurodemos cu o sumă totală de 190.725 lei. În perioada 2015 – 2020, în baza unor hotărâri ale Consiliului Local, Municipiul Iași a susținut evenimentul Iași Fashion Week cu suma de 190.830 lei.
Primarul Chirica a mai tinut sa puncteze faptul ca nu îi cunoaște personal pe toți reprezentanții asociațiilor și fundațiilor carora municipalitatea ieseana le acorda finantari, după cum nici nu știe și nici nu este interesat de ce fac aceștia în timpul lor liber.