Echipele PSD și PNL și-au prezentat loturile de candidați pentru funcțiile de consilieri locali și județeni, pe foaia de joc fiind trecute nume mai vechi sau mai noi, unele de-a dreptul pitorești prin prisma preocupărilor profesionale.
La Consiliul Local, lista pesedistă este deschisă de Bogdan Balanișcu, secretar de stat și inginer. Omul ne informează pe Facebook că i-a plăcut politica încă din perioada acneică, înființându-și în liceu propriul ONG pe tineret. De fapt, era propriul grup de fumat în toaleta școlii, dar să trecem peste asta. Citind scurta sa descriere, frapează faptul că Balanișcu a fost mai mereu „vice” în cariera lui politică: vicepreședinte TSD Județul Iași, vicepreședinte TSD Național, vicepreședinte PSD Municipiul Iași.
Pe locul patru al listei îl regăsim pe Mihai – Liviu Gavril, de profesie jurist, dar cu ocupația de consilier local. Poate că ar fi timpul să lucreze totuși pe undeva, nu? Pentru un social – democrat care aclamă munca, travaliul, tocmai el să nu-l facă deloc? Că așa, să fii chibiț pe la meciurile de fotbal ale Politehnicii sau nu știu ce judecător de etică la Federația Română de Minifotbal, asta nu e muncă, e pamplezir, e miuță în curtea școlii.
Un alt personaj aparte este Alin Ungureanu, care poate fi găsit pe locul 23 al listei, fără nici o șansă de a se cuibări într-un fotoliu de consilier local. În cazul lui, soarta i-a hărăzit o ironie zdravănă. Dumnealui se declară deținătorul unei diplome în Managementul Resurselor Umane, dar cu toată această calificare, în prezent îndeplinește doar funcția de șomer. Să fii pus la punct cu tot ceea ce înseamnă recrutarea și motivarea angajaților, dar să nu fii angajat, să nu învârți o șaibă, o cheie franceză pe undeva, asta da calitate de aspirant în politică!
Pe lista PSD pentru Consiliul Local se află și alți candidați care reflectă preocuparea partidului pentru atragerea maselor largi de oameni ai muncii, dar și din rândul spiritelor boeme. Aflăm de un fost balerin, acum pensionat, dar și de un arheolog, oameni profund implicați în viața comunității, având calificări foarte utile pentru administrația locală.
Lista candidaților PSD pentru Consiliul Județean este deschisă de un alt Bogdan, de data asta Cojocaru, IT – ist și până de curând prefect al județului Iași.
În interior îți atrage atenția tânărul Eduard Ferariu care la capitolul Studii menționează că a făcut o școală de agenți de poliție, dar și că e președinte la Partida Romilor Pro – Europa Iași. O fi și funcția politică o adevărată școală, mai știi?
N-are cum să nu-ți atragă atenția și o foarte jună candidată, de doar 23 de ani, care vrea să intre în Consiliul Județean pe baza abilităților sale de kinetoterapeută.
În ceea ce privește PNL Iași, de remarcat faptul că pe listele pentru CJ se află Luciana Antoci, actual inspector școlar general, în timp ce PSD o propune la CL pe Genoveva Farcaș, fostă șefă a învățământului ieșean, confirmându-se obiceiul ca vârfurile din conducerea educației să fie asimilate politicului.
Lipsite de stridențe pitorești, listele PNL propun o adunătură care lucrează doar pentru beneficii obținute de pe urma unui sistem corupt, avansând ca monedă de schimb pentru prostime ajutoare sau locuri de muncă. Astfel de smecimente precum Costel Alexe, Alexandru Muraru, Liviu Bratescu, Sorin Afloarei, Petrică Rusu, Adrian Acostoaiei, Constantin Șerban sau Traian Ciobotaru, sinecuriști, corupți, lipitori bugetare, pitecantropi fara urma de barbatie, paraziti sau infractori de carieră, care nu iubesc Iașul, ci doar propriile bzunare și interesele mărunte de grup, nu sunt altceva decât o duhoare a compromisului moral, a nepăsării față de Iași și a complicității la fapte de corupție, ce nu merită demnitatea de interlocutori publici. Pe 9 iulie este timpul să aflăm dacă Iașul este pregătit să scape de această cangrenă galbenă din Primărie și Consiliul Județean sau are imaturitatea de a continua să crediteze și să finanțeze aceeași șleahtă de impostori.
Paul LOVIN