Considerat cei mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an, Postul Paștelui sau Postul Mare începe în acest an pe 19 februarie. Timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să postească până în ziua Învierii Mântuitorului.
Postul Paștelui 2018 are loc în perioada 19 februarie – 7 aprilie. În acest an, Paștele ortodox pică pe 8 aprilie. Duminică, 11 februarie, se lasă sec de carne, iar, duminică, 18 februarie, este lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paști, potrivit crestinortodox.ro.
Există persoane care țin post doar miercurea și vinerea, sau doar în prima și ultima săptămână, mai ales când vine vorba despre Postul Paștelui. Aceasta este considerată cea mai grea perioadă de post din an, pentru că durează 40 de zile.
Postul Mare amintește despre postul celor 40 de zile ținute de Mântuitor, înainte de începerea activității Sale mesianice, fiind numit și Paresimi. În primele secole, creștinii obișnuiau să postească numai în Vinerea Patimilor sau doar două zile înainte de Paște.
Ce nu ai voie să faci în timpul postului Pa ștelui
În timpul Postului Mare, creștinii trebuie să renunțe la alimentele de proveniență animală și trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune și fapte bune. Pe lângă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi, credincioșii nu trebuie să aibă gânduri necurate, pofte sau patimi.
Cum este stabilită data la care are loc Pa ștele
Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale. Unul dintre acestea este echinocțiul de primăvară, iar un altul cu dată schimbătoare – lună plină. Asta face ca data Paștelui să difere în fiecare an, conform ziarulunirea.ro
În plus, folosirea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.