Procurorii nemteni au instrumentat recent un dosar mai putin obisnuit care vorbeste despre o practica curenta situata intr-un flagrant conflict de interese si, totodata, in conflict cu Codul Penal. Asemeni cioclilor care iau si de viu si de mort, un fals broker de asigurari din Targu Neamt se ocupa de racolarea victimelor accidentelor rutiere. Ungureanu Adriana din Targu Neamt, a renuntat in urma cu cativa ani la catedra de limba romana, pe care o ocupa la o scoala din Neamt, si s-a apucat de un job mai banos, anume acela de broker de asigurari, pe despagubiri. Grav este ca aceasta persoana lucrează clandestin, in sensul exercitarii fără drept a profesiei.
“Este broker de asigurări și nu este compatibil brokerajul cu această activitate de despăgubiri a victimelor, accidente rutiere pe polițele de asigurări, pe care, în acest timp, le vinde în calitatea sa de broker. Există o lege a brokerajului care interzice acest lucru”, se arata in plangerea formulata impotriva femeii.
In anul 2017, impotriva acestei persoane a inceput urmarirea penala, de catre IPJ Neamt, sub aspectul infractiunii de execitare fara drept a acestei profesii/activitati. Dupa trecerea unui an de zile de la data urmaririi penale in REM, ancheta s-a blocat in faza procesuala. Dat fiind acest aspect, partea vatamata si-a rezervat dreptul de a sesiza Inspectia Judiciara a CSM. Intr-un final, dosarul ajunge la Parchetul de pe langa Judecatoria Neamt care, la trecerea a aproape 2 ani de la momentul formularii plangerii penale, claseaza cauza.
Reteta unei escrocherii
Potrivit faptelor care au condus la deschiderea acestui dosar, in luna ianuarie a anului 2017, Maria Ursariu, o femeie din comuna Pirirg, Neamt, a fost victima unui accident rutier. Politia Rutiera din Tg. Neamt deschide un dosar pentru vatamare corporala din culpa. Imediat dupa accident, victima incheie un contract de reprezentare civila cu un avocat din Iasi, iar la cateva zile este contactata de Adriana Ungureanu, colaboratoare la SC Centrul European de Despagubiri SRL (!?) care i-a propus victimei sa se ocupe de documentatia necesara in vederea obtinerii unor despagubiri de la societatea de asigurari a soferului care a accidentat-o. Maria Usariu nu a fost de acord, drept pentru care nu a semnat niciun act cu Adriana Ungureanu. Mai mult, Ungureanu ii solicita victimei sa renunte la contractul de reprezentare juridica, oferindu-se in a o consilia ea pentru obtinerea de despagubiri. Totodata, Ungureanu Adriana a invocat, in discutiile cu vitima, procedurile juridice care ar fi trebuit urmate, in opine sa, fara ca aceasta sa aiba calitatea de avocat. In fata unei astfel de escrocherii, IPJ Neamt face propunere de clasare sub aspectul faptui ca in urma probatoriului administrat s-a constatat ca …faptele reclamate nu intrunesc elementele constitutive ale niciunei infractiuni. O mare vina, in acest caz, apartine SC Centrul European de Despagubiri care, desi avea cunostinta de faptul ca Adriana Ungureanu profesa fara drept in aceasta meserie, incheie cu aceasta, prin societatea ei comerciala – SC Adrian Post SRL, un contract de commision prin care Ungureanu era imputernicita sa incheie acte in numele Centrului European de Despagubiri. Mai mult, la aceasta situatie a concurat, in mod pasiv, si conducerea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care nu a reusit nici pana la acest moment sa intocmeasca un cod deontoogic al brokerilor si sa intreprinda controale temeinice in randul acestui segment profesional, fapt pentru care, in umbra unei astfel de scapari si-au facut loc tot felul de personaje precum Adriana Ungureanu. Pe fondul unei situatii similare precum ca prezentata mai sus, in urma cu trei ani au fost identificati 300 de brokeri falsi, in urma unui control punctual, moment de la care piata de asigurari/despagubiri s-a umplut din nou de astfel de maratonisti ai profitului ilegal, pe suferintele victimelor accidentelor de munca sau rutiere.
Radu SEICARU