Local

Beatrice Rancea, suspendata din functia de manager al Operei Nationale din Iasi

By Redacția

March 04, 2021

Ministerul Culturii a solicitat DIICOT informații legate de situația managerului Operei Române din Iași, Beatrice Rancea, cu privire la măsurile dispuse asupra acesteia, cum ar fi instituirea controlului judiciar, precum și dacă au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea funcției de manager. Această solicitare vine ca urmare a faptului că Opera Națională din Iași se află în subordinea Ministerului Culturii și există un contract de management încheiat cu Beatrice Rancea. Având în vedere răspunsul DIICOT primit, 03.03.2021, conform căruia au fost luate măsuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta având și obligația de a nu exercita profesia, obligație prevăzută de dispozițiile art. 215 alin 2 lit. e din Codul de Procedură Penală, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu Beatrice Rancea, pentru Opera Națională Română din Iași. În conformitate cu art. 32, alin 4, OUG 189/2008, privind managementul instituțiilor publice de cultură, cu modificările și completările ulterioare, legea specială în materie, coroborate cu cele ale contractului de management încheiat cu Beatrice Rancea, contractul se suspendă de drept în cazurile prevăzute de lege sau cu acordul părților, la cererea motivată a părților. Astfel, contractul de management se suspendă la iniţiativa autorităţii ca urmare a faptului că faţă de manager s-a dispus măsura controlului judiciar ca urmare a faptelor penale anchetate, incompatibile cu exercitarea prezentului contract.

Ministerul Culturii va respecta toate procedurile legale cât timp eu am în responsabilitate mandatul acestui minister. Asigur atât angajații Operei Naționale Iași, cât și publicul ieșean, că vom urma pașii necesari pentru ca activitatea instituției să nu fie perturbată de această anchetă și de măsurile ce se impun”, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

La data de 01.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals. În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași. Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.

Marius GAVRILESCU