Local

Autoritatea Aeronautica a emis avizul pentru construirea unui spital regional de 6 etaje pe Moara de Vant

By Redacția

November 23, 2016

Autoritatea Aeronautică Română  a emis avizul de principiu în ceea ce priveste construirea Spitalului Regional de Urgențe de la Iași.

Era ultimul document de care mai aveam nevoie în vederea emiterii Hotărârii de Consiliu Local privind transferul suprafeței de 12 hectare statului român, în administrarea Ministerului Sănătății. A fost o luptă grea, cu multe controverse din punct de vedere politic, dar până la urmă toată lumea a înțeles că e un obiectiv de care România are nevoie în acest moment. Între timp noi am reușit ca din trunchiul de proprietate de peste 120 de hectare să dezmembrăm această suprafață de 12 hectare, pe care o vom preda în cursul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local în cursul zilei de vineri, 25 noiembrie. Ședința, care va începe la ora 16:00, va precede elaborarea documentației în vederea emiterii Hotărârii de Guvern, act care va declanșa cu adevărat începerea construirii spitalului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că municipalitatea va elabora o documentație PUZ, care va avea ca rol reglementarea suprafeței deținute de Primărie în zonă. Ulterior, documentul va fi validat prin dezbatere publică și aprobare în Consiliul Local.

Municipalitatea și-a luat angajamentul de a se ocupa de elaborarea întregii documentații de urbanism. Știind mai bine care e situația în teren, vom putea în acest fel să eliberăm în regim de urgență autorizația de construire. Înălțimea maximă a obiectivului va fi de 29 de metri. Noi am luat în calcul posibilitatea unui regim de înălțime de până la 8 niveluri, pentru ca în timp să putem aduce și alte îmbunătățiri care ar putea să apară”, a mai spus primarul.

Zona unde va fi construit spitalul se află la 2,2 kilometri de zona I de protecţie a Aeroportului. Spitalul va fi construit după un model suedez, secţiile fiind repartizate în trei module, de patru, cinci, respectiv șase niveluri, conectate de un corp central. Construirea spitalului nu va afecta în niciun fel activitatea Aeroportului Internațional Iași. Forma spitalului, asemănătoare cu cea a unui terminal de aeroport, va permite extinderea prin construirea de noi module şi prelungirea corpului central.

În total, spitalul va dispune de 750 – 780 de paturi. În cadrul acestuia ar urma să lucreze aproximativ 2.500 de cadre medicale. Suma necesară pentru construirea spitalului ar urma să se ridice la 150 – 200 milioane de euro. Din total, 50 milioane de euro vor fi asiguraţi de Comisia Europeană, iar alte 50 milioane de euro dintr-un credit contractat de Guvern la Banca Europeană pentru Investiţii. Restul fondurilor ar urma să fie asigurat tot de Guvern, prin bugetul de stat. În zona spitalului vor fi construite mai multe facilităţi conexe activităţii sanitare, anume locuinţe pentru rezidenţi sau centre de cercetare. Dacă nu vor apărea întârzieri, darea în funcţiune a spitalului s-ar putea face în 2020.

Pentru asigurarea accesului la spital urmează să fie construit un drum de acces din bulevardul C. A. Rosetti. Pacienţii proveniţi din judeţul Botoşani vor putea fi aduşi la spital direct pe DN24, dinspre Ştefăneşti, şi vor intra direct pe bulevardul C. A. Rosetti. Pacienţii din celelate judeţe ale Moldovei vor fi aduşi pe şoseaua de centură până la Leţcani. De acolo, ambulanţele vor urma drumul strategic prin Bogonos, până la Vânători, de acolo intrându-se pe bulevardul C. A. Rosetti. Drumul judeţean 248B Leţcani – Bogonos – Horleşti este realizat din beton, fiind circulabil, dar în condiţii neadecvate transportului bolnavilor. Primarul Mihai Chirica a precizat că drumul va fi reabilitat, pentru a fi adus la un nivel corespunzător. Reabilitarea ar urma să se facă de către Consiliul Judeţean, în cadrul masterplanului drumurilor judeţene.

Radu SEICARU