Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat vineri o licitaţie în urma căreia va contracta 70 de autobuze electrice de 10 metri, iar 24 dintre acestea sunt destinate transportului local din Iaşi. Valoarea totală a achiziţiei se ridică la aproape 160 milioane lei, în program fiind incluse patru autorităţi din ţară: Iaşi (54,5 milioane lei), judeţul Neamţ (21 autobuze, 48,1 milioane lei), Târgu Mureş (15 autobuze, 34,4 milioane lei) şi Tulcea (10 autobuze, 22,8 milioane lei).
Deschiderea ofertelor va avea loc pe 17 iulie.
Conform caietului de sarcini, cele 24 de autobuze electrice vor fi folosite în transportul public local pe rutele 42 Copou – CUG (14) şi 52 Piaţa ACB – pasaj Băncilă – Copou (10).
Autobuzele vor beneficia de 24 staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă (în depouri şi la capete de traseu).
Fiecare mijloc de transport va avea o capacitate de transport de minimum 50 de persoane (24 pe scaune). Autobuzele vor fi dotate cu aer condiţionat şi alte dotări precum: echipament Wi-Fi, sistem management trafic, sistem audio-video informare călători, sistem numărare călător, sistem supraveghere video şi prize USB pentru încărcare device-uri pasageri.
În cursul săptămânii viitoare (27 – 31 mai), Ministerul Dezvoltării va lansa o altă procedură de licitaţie, de data aceasta pentru 20 de autobuze electrice de 12 metri, mijloacele de transport care vor deservi rutele 28 (Triumf – Podu Roş – Mircea cel Bătrân – Dacia) şi 36 (Dacia – Gară – Copou – Breazu).
Valoarea proiectului de achiziţie a celor 20 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri este de 50.000.000 de lei, la care se adaugă 6 staţii de încărcare rapidă (3.000.000 de lei) şi 20 de staţii de încarcare lentă (2.000.000 de lei), toate sumele fiind fără TVA.
Iaşul a fost inclus cu 16 tramvaie în programul de achiziții al Ministerului Dezvoltării.
Astfel, pe 6 iunie va avea loc licitația pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public urban de călători. Cumpărătorul este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), iar beneficiarul va fi Municipiul Iași.
Valoarea totala estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, de fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Procedura de achiziție se bazează pe obținerea fondurilor necesare prin Programul Operațional Regional (POR) – Axa 4.1.
Tramvaiele vor avea o capacitate de transport de minim 55 persoane pe scaune fixe, nerabatabile, din care minim 6 accesibile din low floor, și de 165 de locui în picioare.
Tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalaţie de exhaustare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, cu instalaţie audio-video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, echipamente wireless pentru emisia şi recepţia semnalelor privind funcţionarea şi modificări intervenite în exploatare, precum şi cu sistem de supraveghere video. Călătorii vor beneficia de internet wireless, iar tramvaiele vor fi dotate inclusiv cu sistem GPS.
Conform caietului de sarcini, garanția funcționării tramvaielor va fi de minim 350.000 kilometri sau minim cinci ani (care condiție se îndeplinește prima) de la data punerii în exploatare. Rutele pe care vor circula primele 16 vehicule sunt traseele 1, 3, 7, 8 şi 13. Pe toate traseele vor fi alocate câte trei tramvaie, cu excepţia traseului 7, unde vor fi repartizate patru tramvaie.
În aceeași ordine de idei, în cursul zilei de 9 mai Primăria Municipiului Iași a fost înștiințată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est că proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, a obținut 93,5 puncte la evaluare (față de minimul de 70 de puncte), astfel că a intrat în faza de precontractare.
În urmă cu aproape două luni, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice au fost publicate două anunțuri prin care municipalitatea intenționează să contracteze lucrările de construcții (modernizarea liniilor de tramvai, modernizarea carosabilului și a trotuarelor etc.) aferente proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” și, respectiv, achiziția a 16 tramvaie de circa 26 de metri.
Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II și achiziția a patru tramvaie. Durata integrală de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 104.022.632 lei. Licitația lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice vizează doar executarea lucrărilor de construcții (fără achiziția celor patru tramvaie), are o prevedere bugetară de 45.035.176,97 lei și are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 7 iunie.
Achiziția a 16 tramvaie de circa 26 de metri face obiectul unei proceduri de licitație care are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 21 iunie și are o prevedere bugetară de 142.721.280 lei, fără TVA.
În ultima parte a lunii martie Primăria Municipiului Iași a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice încă două licitații pentru modernizarea infrastructurii de tramvaie cu fonduri europene.
Astfel, licitația pentru lucrările de construcții aferente proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 24 mai și are o valoare maximă de 44.356.437,96 lei, fără TVA. Proiectul general presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 114.359.729,95 lei cu TVA.
Licitația pentru lucrări din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” are o prevedere bugetară maximă de 29.110.847,07 lei, fără TVA, și are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 30 mai. Proiectul general prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea sa de 114.197.308,33 lei cu TVA.
Toate aceste proiecte au fost depuse spre evaluare și sunt în faza de precontractare pentru a fi finanțate prin Programul Operațional Regional – Axa IV „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” – Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
Valoarea totală a celor trei proiecte majore este de 332.049.411,42 lei, fără TVA (circa 69,9 milioane de euro), iar valoarea cumulată a licitațiilor deja lansate este de 261.223.742 lei, fără TVA (aproximativ 55 de milioane de euro), diferența reprezentând cheltuieli legate de consultanță, proiectare, publicitate etc.
Marius GAVRILESCU