Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași și ofițerii de poliție din cadrul SICE Iași pun în executare 30 de mandate de percheziție în județul Iași și 3 mandate de aducere în cauze privind infracțiuni de evaziune fiscală și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019, reprezentanții unor societăți comerciale au prezentat în mod fals la Ministerul Transporturilor deconturi pentru transportul pensionarilor, susținând că au emis bilete cu reducere conform Legii nr. 147/2000. În realitate, aceste călătorii nu au avut loc, iar numerele de dosar de pensie folosite în deconturi nu existau în evidențele Casei Naționale de Pensii. Prin această fraudă, s-au înscris în mod fals aproape 105.0001 călătorii, bugetul de stat fiind prejudiciat cu aproape 4 milioane de lei.
”În perioada iulie 2018 – decembrie 2019, făptuitorii au repetat aceeași schemă infracțională, înscriind 18.612 călătorii fictive, cauzând un prejudiciu suplimentar de 509.372 lei. Prejudiciul total este de 10.734.157 de lei”, spun procurorii. În cadrul operațiunii JUPITER, perchezițiile au vizat sediile unor societăți comerciale, precum și locuința unei persoane cercetate pentru înșelăciune și fals în declarații.
”Din investigațiile efectuate până în prezent a reieșit faptul că, persoana în cauză, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp (lunar), cu prilejul transmiterii deconturilor lunare centralizatoare, ar fi indus în eroare o instituție, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase şi prin folosirea de mijloace frauduloase constând în înscrierea în deconturi a mai multor cupoane talon al căror număr de dosar de pensie nu există în evidenţa unei alte instituții, cauzând un prejudiciu în valoare totală de 10.734.157 de lei”, mai spun procurorii. În vederea recuperării prejudiciului cauzat, vor fi instituite măsuri asiguratorii.
Marius GAVRILESCU