Săptămâna ce urmează va fi una bogată în evenimente la Ateneul din Iași, deoarece vom avea avanpremiera spectacolului „Alegerea”, în regia lui Toma Hogea, apoi vom inaugura Cinematograful Ateneu, ne vom delecta cu filmele proaspăt premiate la Cannes și vom savura spectacole pentru copii și adulți:
Avanpremiera națională a spectacolului de teatru „Alegerea”, regia Toma Hogea, joi, 19 octombrie 2017, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Preț bilet 20 lei/ 15 lei cu reducere
Ateneul din Iași vă invită la Avanpremiera Națională a spectacolului “Alegerea”, piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile lor Regele Mihai I şi Regina Ana.
Evenimentul va avea loc joi, 19 octombrie 2017, la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole a Ateneului.
Piesa Alegerea constituie o tulburătoare meditaţie despre om, despre spiritul şi pasiunile lui, despre ispitele de tot felul care-l încearcă şi despre locul fiinţei umane în univers. Personajele alegorice rostesc replici filosofice, încărcate de semnificaţii, astfel încât textul devine o confesiune, redactată cu luciditate, sensibilitate şi fină capacitate de sesizare a slăbiciunilor firii omeneşti, dar şi a zonei de lumină care există în fiecare dintre noi.
Contrastul dintre Uşurinţă şi Amar, cele două personaje care caută să-l ispitească pe Om şi să-i canalizeze faptele şi năzuinţele, astfel încât acesta să înfăptuiască o alegere, este pus în pagină cu profunzime, spirit analitic şi fineţe psihologică. Amintita dispută dintre „cele două puteri fundamentale ale acestei planete, numită Pământ” nu se poate încheia altfel, decât cu ideea că refugiul în credinţă şi în iubire reprezintă unica salvare a fiinţei umane.
Distribuție:
Emil Coșeru: Omul
Pușa Darie: Ușurință
Daniel Onoae: Amar
Dragoș Maftei: Prietenul
Regia: Toma Hogea
Scenografia: Marfa Axenti
Coregrafia: Sergiu Cotorobai
Conducător muzical: Costică Stavrat
Light design: Adrian Buliga
<Textul ,,ALEGEREA “această filă de istorie, ne trimite cu gândul, la opera fundamentală a lui Goethe, FAUST, datorită temei, ideilor şi frământările sufleteşti, ale personajului principal -OMUL. Atât la Goethe dar, şi, în textul ,,ALEGEREA “, LUMINA ,,conversează” cu ÎNTUNERICUL ! Dacă FAUST, şi-a depăşit gravele rătăciri prin aspirația către ceva mai bun, mai înalt, prin lupta sa interioară, OMUL ( personajul principal) luptă între cele două mari forțe/personaje (UŞURINȚĂ şi AMAR ), cu ,, povara rasei umane ” ce apasă pe umerii săi. Textul ,, ALEGEREA ” se prezintă ca un eseu, de ce nu, ca un monolog (interior) a personajului, OMUL. Stilul în care sunt aşternute cuvintele pe hârtie, derularea acțiunii, din punct de vedere dramaturgic/scenic, ne provoacă spre a ,,inventa”, a explora, un anume spațiu de joc, original şi modern ( Luminos şi Întunecat), dar în consens cu vorbele, cu ideile si trăirile fiecărui personaj. ,, ALEGEREA ” – ESTE POEMUL OMULUI, într-o luptă chinuitoare cu tentațiile celor din jur, cu armonia şi haosul vieții, cu agresivitatea umană, cu sine. Textul, regia, scenografia, muzica, coregrafia, light desing-ul şi, nu în ultimul rând, ACTORII, avem privilegiul dar şi, responsabilitatea de a insufleți această ,,PAGINĂ DE ISTORIE”, în premieră națională, la Ateneul din Iaşi, pentru Majestățile Regale, pentru publicul ieşean … şi nu numai!> Toma Hogea, regizor
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 20 lei/ 15 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Inaugurarea primului cinematograf de stat dupa anul 1989, Cinema Ateneu, vineri, 20 octombrie, ora 19.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”
Festivalul cu opt ani de tradiţie în prezentarea celor mai importante filme arthouse ale anului, vine la Ateneul din Iași, în perioada 20-22 octombrie 2017.
Actorul Nahuel Pérez Biscayart este invitatul special al celei de-a doua ediţii a festivalului Les Films de Cannes à Iaşi şi va participa la proiecţia filmului „120 battements par minute”, în regia lui Robin Campillo, câștigătorul Marelui Premiu la Cannes 2017. Filmul va fi difuzat vineri, 20 octombrie, începând cu ora 19.00, în deschiderea celei de-a doua ediții.
La finalul proiecției actorul va participa la un Q&A moderat de criticul de film Irina Margareta Nistor. Cu această ocazie, va fi inaugurat Cinematograful Ateneului din Iaşi, în prezenţa invitatului special şi a regizorului Cristian Mungiu.
Spectacol de teatru „1+1=3”, regia Andrei Ciobanu, vineri, 20 octombrie, ora 19.00 în Foaierul Cinematografului Victoria. Preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere
“Mai întâi s-au întâlnit pe peronul gării, apoi s-au căsătorit și mai apoi s-au cunoscut. Ce poate să mai urmeze după o „Căsătorie în…doi”? Viața de zi cu zi poate fi uneori plictisitoare și monotonă, dar pentru Petronela și Frosinel nu e deloc așa. Cei doi protagoniști găsesc mereu câte ceva amuzant de făcut, mai ales că acum un eveniment special le va schimba viața. Toate acestea în comedia „1+1=3”, Andrei Ciobanu, regizor.
Distribuție: Ana Hegyi, Andrei Ciobanu.
Comedia „1+1=3” va avea loc vineri, 20 octombrie 2017, ora 19.00, în Foaierul Cinematografului Victoria, Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro, direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau de la casa de bilete a Cinematografului Victoria de miercuri până duminică, în intervalul orar 15.00 – 21.00 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de teatru „Dănilă Prepeleac Gem Seșăn”, regia Octavian Jighirgiu, sâmbătă, 21 octombrie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Nerecomandat persoanelor sub 16 ani. Preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere
„Spectacolul meu pornește dintr-o atitudine interogativă la adresa perioadei absurde pe care o traversăm. E multă trăncăneală. Parcă nu mai dialogăm, ci ne lătrăm unii altora „judecățile valoroase”. Agresivitatea a atins cote alarmante. Imoralitatea e ridicată la rang de produs vandabil. Nonvaloarea se lăfăie în prime-time, detronând elitele. Derizoriul se insinuează permanent îndărătul lucrurilor importante, sufocându-le. Mă simt oarecum inadecvat contextului în care trăiesc. Straniu sentiment…
Povestea lui Ion Creangă, o parabolă a existenței sufocate de nevoi, dar și de ispite, devine pretextul unui rechizitoriu la adresa realităților prezentului. E un act de creație onest în raport cu mine însumi. Tinerii actori din spectacol sunt exponenții unei generații care-și caută propriile forme de expresie.
„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e o aventură scenică altfel căreia îi corespund multiple teme de actualitate. E o invitație la dialog deschisă celor cărora le pasă, celor care nu și-au închis complet aripile, celor care persistă în căutare.
Ion Sapdaru, Alina Dincă-Pușcașu, Bobo Burlăcianu, Victoria Bucun, Adrian Buliga și Aurel Asanache, alături de actori, sunt tovarășii mei de călătorie. Ei nu au abdicat de la ceea ce consideră a fi misiunea artistului în societate – amplificarea prin efect de lupă a problematicilor acute. Împreună am pus într-o lumină nouă realitatea înconjurătoare, dând frâu liber impulsurilor misterioase din noi în contextual artei pe care o practicăm.
Cred că e important ca instituțiile publice de cultură să renunțe la temeri în raport cu publicul lor și să propună proiecte care pot desțeleni apucături și metehne ale societății, care pot deranja pentru a provoca schimbarea mentalităților. Consider că aceasta este calea sigură spre o identitate culturală lucid asumată.
„Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” e doar un început, un suport ludic pentru o chestionare nonconformistă a bunelor și relelor noastre. Spectacolul e, în egală măsură, și un show plin de viață în care actorii fac dovada întregului lor arsenal. Se cântă, se dansează, sau se improvizează pe o temă dată înainte de reprezentație. De concentrarea și acuratețea interpretării lor depinde echilibrul fragil al acestei construcții complexe. Sper ca încercarea prin care trec să-i aducă mai aproape de performanța pentru care, nu-i așa, frecventăm sălile de spectacole!„ Octavian Jighirgiu, regizor
Vă invităm la spectacolul „Dănilă Prepeleac Gem Seșăn” sâmbătă, 21 octombrie, la ora 11.00, în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Sit Down Comedy cu Andrey Ciobanu, sâmbătă, 21 octombrie, ora 19.00 în Foaierul Cinematografului Victoria. Preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere
Veti avea parte de un comic one man show, fără limbaj licenţios, fără politicieni, fără gesturi obscene, dar cu mult bun gust!
Andrei Ciobanu este un tânăr actor, născut la Iaşi în 1983. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi la secţia actorie. Are un masterat în arta spectacolului, iar în prezent este doctorand în anul al doilea la aceeaşi universitate. A fost actor trei ani la Teatrul din Bârlad, iar în Iaşi a colaborat cu Teatrul Luceafarul şi Ateneul din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri, și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro, de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30, de la casa de bilete a Cinematografului Victoria de miercuri până duminică, în intervalul orar 15.00 – 21.00 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Spectacol de teatru pentru copii „Alice în Țara Minunilor”, regia Iulian Ioan Sandu, duminică, 22 octombrie, ora 11.00 în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan”. Preț bilet 15 lei/ 10 lei cu reducere
“În lumea fantastică a lui Carroll Lewis suntem purtați ca într-un carusel amețitor al jocurilor de cuvinte și rime întortocheate – și totuși Alice are ceva atât de simplu. Alice, cea din Țara Minunilor este copilul care îndrăznește. Ea îndrăznește să viseze, fără limite, fără frică, ea îndrăznește să își înfrunte fricile și să țină piept întrupărilor acestora, ea îndrăznește să fie liberă – liberă să plutească într-o lume care ne provoacă să o înțelegem și care până la urmă, nu e decât o simplă joacă de copil. Alături de ea suntem cu toții invitați să închidem ochii și să visăm, dar nu oricum, ci cu poftă și curajul copilului pur, un vis fără bariere…ca o joacă într-una dintre cele mai fascinante și provocatoare povești ale tuturor timpurilor”. Iulian Ioan Sandu, regizor
Distribuția: Alice – Cezara Fantu
Iepurele de alb – Alexandra Macovei
Ducesa – Alexandra Paftală
Pisica Cheshire – Codrin Dănilă
Palarierul nebun – Vlad Baba
Regina de inimă – Erica Moldovan
Regele – Dumitru Florescu
Omida – Andrei Ciobanu
Broasca Țestoasă – Ana Hegyi
Bursucul – Daniel Onoae
Iepurele de câmp – Ionut Gînju
Grifonul – Arun Cotic
Bucătăreasa – Alexandra Macovei
Spectacolul de Teatru pentru copii „Alice în Țara Minunilor”, în regia lui Iulian Ioan Sandu va avea loc duminică, 22 octombrie 2017, ora 11.00 în Sala Mare de Spectacole a Ateneului din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la următoarele prețuri: 15 lei/ 10 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri și pensionari și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.30 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
One Woman Show „Casă spre acasă” cu Laura Bilic, duminică, 22 octombrie, ora 19.00 în Foaierul Cinematografului Victoria. Preț bilet 10 lei
Casă spre acasă un one-woman-show de Laura Bilic, un „minunat spectacol despre traumă, derivă, singurătate, trădare, memorie și disperată căutare a unui salvator acasă” .
(Călin Ciobotari)
„Te uiți cum e desfăcut un pachet de șervețele, privești studios doza de apă tonică și-nregistrezi, pe retină, despletirea și prinderea părului lui Rachel. Te miri cum pot vorbi niște gesturi de-o banalitate supărătoare, despre fragilitate și vulnerabilitate, într-un mix care conduc spre ruină sau reconstruiri de sine și te declari surprins, văzând cum s-au aranjat toate, într-o călătorie oarecare, cu trenul.”
(Mădălina Robu)
Spectacolul susținut de actrița Laura Bilic, va avea loc duminică, 22 octombrie 2017, ora 19 în foaierul Cinematografului Victoria din Iași.
Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 10 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro, de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau de la casa de bilete a Cinematografului Victoria de miercuri până duminică în intervalul orar 15.00 – 21.00, sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.
Aida POPA