Liderii partidului “Pentru Iasi”, retrasi din cursa pentru Primaria Iasi, au iesit astazi cu o serie de acuzatii halucinante. Nici mai mult nici mai putin, acestia sustin faptul ca fostul prefect Dragomir Tomaseschi, co-presedintele filialei PNL Iasi, s-a folosit de un apropiat de-al său, cunoscut în lumea interlopă ieșeană, pentru a bloca apariția partidului „Pentru Iași”, o inițiativă civică și politică a tinerilor ieșeni. Acesta a depus o serie de contestații privind înființarea partidului, depășind termenele legale, astfel încât noua formațiune politică să nu mai poată participa la alegerile locale din acest an.
Cezar Cătălin Puiu, autorul primei contestații, a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2014 pentru mărturie mincinoasă, el fiind parte în dosarul în care un procuror vasluian este acuzat de trafic de influenţă, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi influenţarea declaraţiilor. Fostul prefect, lider al PNL Iași, a negat că l-ar cunoaște pe Puiu, deși cu o zi înaintea acestei declarații îl reprezentase în calitate de avocat la Curtea de Apel Iași în dosarul DNA. În dimineața termenului de judecare a primei contestații, tribunalul a înregistrat o a doua contestație, trimisă prin fax, de la o persoană neidentificată decât printr-un nume și o adresă de domiciliu. În mod curios, este vorba despre aceeași adresă cu a primului contestatar, apropiatul liderului PNL.
„Pentru Iași” a depus la Tribunalul București cererea de înregistrare ca partid la sfârșitul anului trecut, anunțând public intenția de a candida la alegerile locale, pentru poziția de primar al Iașului, dar și la Consiliul Local și Consiliul Județean. Demersul, puternic susținut de o bună parte din electoratul ieșean, dovadă fiind sondajele realizate între timp care plasau formațiunea pe locul trei, după PSD și PNL, a fost întâmpinat însă cu o puternică ostilitate de către cele două partide.
„Ne așteptam la asta, nu însă și la încercarea de a ne bloca pur și simplu înregistrarea ca partid, încercând să ne elimine astfel din competiția politică locală. Respectăm dreptul legal al oricărui cetățean de a contesta orice. Dar implicarea evidentă a PNL Iași în această acțiune trădează o atitudine antidemocratică a liderilor acestui partid. În plus, acțiunea este de o ipocrizie șocantă, ținând cont de poziția oficială la nivel național a partidului, care se prezintă ca fiind unul reformator, care a înțeles vocea străzii, și o clară dovadă de gândire și atitudine anti-liberală. Condamnăm acest comportament al unuia dintre cele mai mari partide din România și considerăm esențială aducerea la cunoștința publicului larg a acestor grave derapaje democratice într-unul dintre cele mai mari orașe ale României”, a declarat Andrei Postolache, liderul „Pentru Iași”.