Pe 15 noiembrie începe al doilea cel mai important post din calendarul creștin ortodox. Timp de 40 de zile înaintea Crăciunului, credincioșii nu au voie să consume alimente de dulce, să gătească folosind ulei sau să bea vin. Dar, pe lângă interdicțiile alimentare și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale. Postul Crăciunului nu este, însă, foarte aspru, fiind unul care precede o sărbătoare a bucuriei, iar pe durata sa există o serie de obiceiuri încă practicate în anumite zone ale țării. Se spune că, înaintea postului, vasele din bucătărie trebuie spălate bine. Pe vremuri, ele erau frecate cu cenușă sau leșie, pentru a nu mai rămâne nicio urmă “de dulce”, care să compromită postul. O altă superstiție spune că oalele trebuie ținute cu gura în jos în această perioadă, pentru a alunga paguba sau boala. Din lista obiceiurilor nu putea lipsi cele pentru fetele care încă își caută sortitul. Ele trebuie să adune câte o surcea în fiecare zi a Postului. În Ajun, vor fierbe crupe fără sare pe care le vor lăsa pe masă și din care umbra ursitului se va ospăta. Din bătrâni se spune că vremea din postul Crăciunului este un indiciu pentru cum va fi următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi. În ceea ce privește, însă, Biserica, aceasta a stabilit cu totul alte orânduieli. Numărul mare al dezlegărilor pe parcursul acestui post îl fac ușor de ținut, în ciuda duratei sale, spre deosebire de Postul Paștelui, care este mult mai greu. Zile cu dezlegare, în Postul Crăciunului:
15 noiembrie – începutul Postului Crăciunului (Dezlegare la ulei şi vin) 17 noiembrie – dezlegare la ulei şi vin 19 noiembrie – dezlegare la ulei şi vin 21 noiembrie (†) – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) (Dezlegare la peşte) 22 noiembrie – dezlegare la peşte 23 noiembrie – dezlegare la peşte 24 noiembrie – dezlegare la ulei şi vin 25 noiembrie – dezlegare la ulei şi vin 26 noiembrie – dezlegare la ulei şi vin 28 noiembrie – dezlegare la peşte 29 noiembrie – dezlegare la peşte 30 noiembrie (†) – Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României (Dezlegare la peşte) 1 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 3 decembrie – dezlegare la peşte 4 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 5 decembrie – dezlegare la peşte 6 decembrie (†) – Sf. Ier. Nicolae, Arhiep (Dezlegare la peşte) 7 decembrie – dezlegare la peşte 8 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 9 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 10 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 12 decembrie – dezlegare la peşte 13 decembrie – dezlegare la peşte 15 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 17 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 18 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 19 decembrie – dezlegare la peşte 20 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 22 decembrie – dezlegare la ulei şi vin 24 decembrie – Ajunul Crăciunului. Creștinii mănâncă numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină.