Pe parcursul a două săptămâni, copii ce provin din familii defavorizate din județ – atât cei ce frecventează deja grădinița cât și cei ce urmează să fie înscriși, din septembrie – au fost invitați să participe, alături de părinții lor, la ateliere de lectură în 7 grădinițe-gazdă din Vlădeni, Popricani, Bîrnova, Stolniceni-Prăjescu, Lungani, Lețcani și Țibănești. Toți copiii participanți la atelierele de lectură primesc câte o carte pentru acasă – pentru mulți, prima lor carte.
Caravana Fiecare copil merită o poveste, ce se află pentru a doua săptămână în județul Iași. Caravana a adus cărți pentru acasă și ateliere de lectură în grădinițe defavorizate pentru 500 de preșcolari din județ precum și sesiuni de formare pentru 250 de profesori din învățământul preșcolar și se încheie mâine, cu activități în grădinița din Țibănești.
Activitatea de astazi, din Lețcani, a început la ora 11, după ce prichindeii au luat pauza de masă. Cu forțe proaspete și cu o curiozitate specifică vârstei, preșcolarii s-au așezat pe scăunele, nerăbdatori, după indicațiile cadrelor didactice, ca ’’doamnele cu cărțile’’ să înceapă activitatea.
Atât numărul preșcolarilor cat și al părinților a fost destul de mare, sudându-se astfel și o legătură copil-carte-părinte.
Activitatea a constat în sesiuni de citit cu cu copiii, cu părinții și profesorii și joculețe interactive. Preșcolarii au fost foarte cuminți si au ascultat cu atenție fie despre poveste lui George, ’’Cel mai fain uriaș din oraș’’, fie despre ’’Omida mâncăcioasă’’. Dornici să-si îmbogățească imaginația, vocabularul și cunoștințele, plini de energie, cei mici au jucat diferite joculte cum ar fi ’’Meseriile’’, ’’Dansatorul’’, ’’Acasă’’ și multe altele.
La finalul activității fiecare copil a primit mere, articole de igină personală și câte o carte, cu numele său pe ea, pentru a forma o legatură și mai puternică între copil și carte, din păcate pentru mulți dintre ei aceasta este prima lor carte. Fericirea de pe chipurile angelice ale celor mici transmitea o emoție de neimaginat, felul în care străngeau cărțile la piept si dorința de cunoaștere pe care o aveau în ochi era copleșitoare.
OvidiuRo vrea să aducă lumea cărților mai aproape de copii, acolo unde resursele educaționale sunt limitate, iar cărțile ilustrate lipsesc din grădinițe și din casele copiilor. Ca Agenție pentru Educație Timpurie, OvidiuRo mobilizează resurse publice și private pentru a asigura educație preșcolară de calitate pentru cei mai săraci copii din România. Focusul OvidiuRo este să ofere materiale educaționale de cea mai bună calitate, să formeze profesorii pentru a valorifica aceste resurse și să ajute comunitățile defavorizate să formeze noi grupe de grădiniță pentru ca niciun copil de vârstă preșcolară să nu fie respins din cauza „lipsei de spațiu”.
Caravana a adus cărți pentru acasă și ateliere de lectură în grădinițe defavorizate pentru 500 de preșcolari din județ precum și sesiuni de formare pentru 250 de profesori din învățământul preșcolar și se încheie mâine, cu activități în grădinița din Țibănești.
Oana PĂVĂLOI