Anchete

Alarmant! Sute de administratori de asociatii, criminali pasivi ai Iasului. Primarul Chirica: “Sarpantele ilegale pot ucide oameni”

By Redacția

February 11, 2019

La trecerea unui an si 4 luni de la momentul noiembrie 2017, atunci cand municipalitatea ieseana a emis primele notificari catre asociatiile de proprietari din Iasi pentru a intra in legalitate cu sarpantele sau mansardele construite ilegal, au fost autorizate doar 96 dintre sarpante, iar pentru alte 147 s-au solicitat certificate de urbanism, in timp ce in cazul masardelor au fost autorizate un numar de 57, iar in cazul altor 15 s-au solicitat certificate de urbanism. Tinand cont de faptul ca la momentul noiembrie 2017 au fost inventariate 967 sarpante ilegale si 112 mansarde fara autorizatie, rezulta faptul ca pana la acest moment au fost autorizate doar 10% intre sarpante, in municipiul Iasi existand la acest moment un numar de 871 sarpante ilegale si 55 de mansarde fara autorizatie.

Circa 100 de asociatii au inceput procedura de intrare in legalitate a constructiilor neautorizate, in concordanta cu prevederile certificatului de urbanism eliberat, pentru obtinere de avize, efectuarea de expertize si documentatii de autorizare”, a precizat Ioan Ciobanu, seful Serviciului Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi.

Tot in aceeasi perioada, noiembrie 2017- februarie 2019, au fost dezafectate 5 sarpante- 3 in Nicolina si 2 in Pacurari- Canta.

Pe parcursul anului 2018 au fost aplicate, prin Serviciul Control Urbanism al Politiei Locale, un numar de 27 de sanctiuni contraventionale pentru construirea de sarpante si mansarde fara autorizatie de construire si au fost sanctionate cu avertisment toate asociatiile la care au fost identificate sarpante si mansarde construite fara autorizatie.

Exista riscul de pierderi de vieti omenesti

Aceasta situatie nu a reusit sa aduca la ordine cea mai mare parte a asociatiilor de proprierari din Iasi care, prin reprezentarea inconstienta a presedintilor si administratorilor, pun in pericol in mod constant atat bunurile proprietarilor, cat si vietile celor care tranziteaza prin zona blocurilor acoperite cu sarpante ilegale.

Noi vom continua sa monitorizam continuarea demersurilor pentru asociatiile care au obtinut certificatul de urbanism pentru intrarea in legalitate, si vom avea intalniri periodice cu reprezentantii asociatiilor de proprietari in vederea eliminarii neclaritatilor . Trebuie sa avem in vederea aceasta problematica deoarece exista foarte multe riscuri, de la desprinderea constructiilor de pe terasele blocurilor si distrugerea de bunuri materiale sau chiar posibil de pierderi de vieti omenesti, ori distrugerea structurii de rezistenta a imobilelor in cauza, datorita neluarii masurilor de consolidare si asigurare la incendiu“, a declarant primarul Mihai Chirica.

Radu SEICARU