Cultura din Iasi este pusa pe butuci la Iasi de personaje pentru care Filarmonica sau Teatrul sunt institutii abstracte. Omul care se indoieste de valoarea acestor institutii, de puterea lor terapeutica pentru un stat in deriva, este un politician de duminica- Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Da, tocmai cel care conduce institutia in subordinea careia se afla aceste institutii de cultura.
Sub pretextul cheltuielilor generate de efectele pandemiei de COVID-19, executivul Consiliului Județean a operat pe ascuns modificări tehnice ale regulamentelor și schemelor de personal, operând diminuări masive de fonduri de la nivelul instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean. Astfel, fără informarea salariaților din aceste instituții și a opiniei publice, s-au realizat schimbări importante ale regulamentelor de organizare și funcționare a organismelor culturale, cel mai important dintre acestea fiind Muzeul Literaturii. În acest sens, se introduc noi prevederi care prevăd șomaj tehnic cu 75% din venit pentru ¾ din personal și pun bazele concedierilor ulterioare.
Situatia in care presedintele CJ Iasi a reusit sa aduca cultura ieseana, si face inca eforturi de a o subjuga subfinantarii si promiscuitatii, a fost exprimata cat se poate de limpede de sindicatul Filarmonicii Iasi, printr-o scrisoare deschisa pe o care o redam integral:
“Scrisoare deschisa, adresata Domnului Președinte al Consiliului Județean Iași, Dr. Ing. Maricel Popa
După ce, la începutul lunii martie, ati considerat ca epidemia de Covid-19 nu poate fi controlata decat prin retragerea unor fonduri consistente din bugetele instituțiilor de cultura din Iași, imediat după sărbătorile Pascale ati gândit ca trebuie și ca e momentul perfect sa administrați cu multa,, eleganta” lovitura fatala acestor instituții din subordinea CJ Iași…. lovind în angajații acestora. Mai precis, impunând abuziv întrarea în șomaj tehnic. Și mai precis, aruncând la fel de abuziv responsabilitatea deciziei în spinarea managerilor, și asa împărțiți între pretențiile de eficienta economica și nevoile instituțiilor.
Din bugetul de,, Bunuri și servicii”, Filarmonicii,, Moldova’ ‘i-a fost retrasa în 2 transe, suma de aproximativ 950.000 lei, adică jumătate din întreaga suma destinata acoperirii cheltuielilor de funcționare și organizare ale instituției. După cheltuirea fondurilor destinate primului trimestru, mai rămânem cu un sfert din suma pentru a acoperi ce va mai rămâne din activitatea acestui an. Mai mult decât asta, trimiterea angajaților în activitate la domiciliu, posibila și absolut necesara în acest domeniu, a adus economii substanțiale prin neplata sporurilor de munci grele, doctorat, etc.
Se pare ca nu este de ajuns pentru dvs, acum intenționati sa deschideti posibilitatea unor viitoare abuzuri în privința contractelor de munca, suspendarea contractelor de munca prevazuta în hotărârea propusa nefiind condiționată de vreo stare excepțională reala, ci doar de reducerea sau întreruperea activității. Acordati, în acest fel, drepturi discreționare managerului, de a opera unilateral orice modificare în raporturile de munca, evident la comanda ordonatorului de credite.
Din perioada primarului Simirad, apoi a presedintelui Simirad și pana în prezent, Filarmonica a suportat nenumărate agresiuni financiare la adresa întregului buget al instituției, în numele unor promisiuni imobiliare, de construcție a unei clădiri dedicate sau reabilitării celei în care actualmente funcționam.
Din 2013, angajații își desfășoară repetițiile pe proprie răspundere în clădirea veche, insalubra, iar publicului îi este interzis accesul, din cauza riscului seismic.
Nenumarate au fost promisiunile dvs, domnule Președinte, toate neonorate. Nu ați făcut decât proiecte și studii de fezabilitate, motiv de cheltuieli sterile la Bugetul CJ. Vor mai trece minimum încă 3 ani pana când va fi posibil sa vedem ceva concret și nou în spatiile Filarmonicii.
Adică minimum 10 ani de când Sala de concerte este închisă publicului. 10 ani de practica profesionala înseamnă pentru mine un sfert din perioada activa profesional. Prea mult timp de așteptare, domnule Președinte.
Cu toate astea ați ales și alegeți, în numele unei epidemii, sa distrugeți tot ce au creat oamenii Filarmonicii în toți anii de la înființare, pentru ca tot ce reprezinta acum Filarmonica, este rezultatul unei acumulări calitative și cantitative de peste 70 ani.
Fără susținerea fondurilor publice, cultura românească este condamnata dispariției, în curând doar viziunea manelistica asupra oricărui domeniu va fi singurul mod de a percepe cultura și arta.
În tari vestice, civilizate, în care cu toții avem cunoscuți sau prieteni, s-a înțeles ca actul cultural este singurul aspect care da identitate unei națiuni. Nimeni nu a pus problema atingerii financiare a angajaților din domeniu. În Germania spre exemplu, artiștii angajați au fost rugați sa contribuie cu mici donații la crearea unui fond de ajutorare a artiștilor independenți. ATÂT. În condițiile în care sunt înregistrați peste 8 milioane de artiști profesioniști sau liber profesioniști. La noi exista sub 15000 de oameni angajați în cultura. După viziunea dvs, e prea mult.
Va rog, Domnule Președinte, sa nu ne sacrificați în numele unui inamic care va trece peste noi, asa cum au trecut mulți alții, amintiți sau nu în tomurile de istorie. Nu este cazul sa distrugeți și bruma de act cultural care mai exista în aceasta zona. Pentru ca este posibil sa nu – și mai revină”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de Stefan-Ioan Popel, lider al Sindicatului Filarmonicii,, Moldova ” Iași”.
Cea mai mare reducere de fonduri de dupa Revolutie
Situatia de la Filarmonica ieseana a fost preluata politic si de liberali. Astfel, disponibilizarile masive siu taierile bugetare in institutiile de cultura vor fi capul de sedinta de CJ de maine.
În urma administrării dezastruoase a bugetului Consiliului Județean Iași și a unui management incompetent practicat de președintele CJ, Maricel Popa, se pregătește trimiterea în șomaj tehnic, concedieri colective mascate și cea mai mare reducere de fonduri din ultimii 30 de ani în domeniul cultural de la nivelul CJ, sustin liberalii.
„La nivelul județului, PSD și Maricel Popa pun la cale în această perioadă tăieri masive de salarii, trimiteri în șomaj tehnic, si rapturi bugetare masive din instituțiile de cultură de la nivelul județului. Practic, aceste organisme vor fi în imposibilitatea de a mai desfășura activități culturale, de a-și îndeplini misiunea, și de a prezerv simbolistica și imaginea cultural-fondatoare a capitalei istorice a României. Angajații vor fi astfel discriminați în raport cu ceilalți bugetari, mai ales că nici la nivel central și nici local astfel de tăieri nu s-au mai operat. Ceea ce se pune la cale arată continuitatea desăvârșită a PSD în a distruge ceea ce funcționează, în a compromite instituțiile și a hăitui bugetarii prin astfel de metode menite să acopere fărădelegile și contractele oneroase care au secătuit bugetul CJ în ultimii 4 ani” a declarat Alexandru Muraru, prim-vicepreședintele PNL Iași.
Liberalii sustin faptul ca nicăieri în țară asemenea modificări nu au fost operate nici măcar în județele care se confruntă cu un număr semnificativ de cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus (consiliile județene Suceava, Galați, Vrancea etc) și, prin urmare, care au cheltuieli importante generate de efectele pandemiei. La Iași, în capitala istorică a României, în județul cu cel mai mare număr de locuitori după București, incompetența PSD și a lui Maricel Popa nu fac altceva decât să amenințe practic cu dispariția aceste instituții, fundamentale pentru renumele orașului și a valorii naționale pe care ele le reprezintă.
De asemenea, PNL va oferi asistență juridică pentru ca salariații acestor instituții să pornească acțiuni civile și penale împotriva lui Maricel Popa, impunându-i să restituie din propriul buzunar aceste sume.
Radu SEICARU