Deschidere

Afacerea “Zacusca”. Grupul gospodinelor cu raspundere limitata in fata consumatorului

By Redacția

May 04, 2018

Piata online, prin instrumentele sale specifice, a reusit sa scoata pe taraba netului un nou fenomen-grupurile de gospodine care robotesc de dimineata pana seara in spatii necunoscute, mesteca si framanta in recipiente la fel de ascunse si isi prezinta produsele pe piata in forma finala, fara nicio raspundere fata de client sau de OPC. Un astfel de grup, destul de numeros, se regaseste pe pagina “Iasiul vrea produse locale”, unde firme si mai ales persoane fizice vand orice, de la oua, carne, produse afumate, palinca afrodisiaca de schinduc, supa crema de usturoi la 50 de lei farfuria, sapun din cafea, torturi si prajituri, zacusca si dulceturi ori feluri de mancare gatite in bucatariile apartamentelor, fara a fi autorizati sau a sti cineva in ce conditii se fac. Toate la preturi mari, pe motiv ca “nu sunt ca alea din marketuri”. Si cum nimic ce-I romanesc nu dainuie, dovedindu-si pana la urma perisabilitatea, pana si membrii grupului au inceput sa se intepe, acuzandu-se reciproc ca cumpara din supermarketuri tot felul de produse traditionale si le arunca pe piata ca fiind facute asta-noapte din tartita Puicutei, din ugerul Floricicai sau din soricul si slanina lui Ghita, cum este si cazul “producatoarei” Marinica Bunduc Lazurca care isi vine produsele de curte…cu duba, semn ca productia de subzistenta, de camara, din rafturile magazinelor se intretine.

Multi spun ca e surplusul din camara, dar nu este asa, fiindca se vede din postari ca se face totul la comanda, in baza mesajelor. De evaziune fiscala, ce sa mai zic…Si adevarul e ca se fac bani frumosi. Numai o paine costa 14 lei pe net, de 4 ori mai mult fata de aia din magazine”, ne intareste argumentatia articolului si Sorin Iacomi, un fin observator al acestui fenomen.

Mai mult, dorinta de a satisfice gusturile cientilor agatati pe aceste grupuri, dar si aceea de a tine o piata vie, a pus la grea incercare imaginatia gospodinelor. Astfel, pe aceasta piata subterana au aparut tot felul de produse nastrusnice, de la “pizza cu suflet” sau chiar pizza traditionala ..cu ceafa. Pe cand pizza cu slanina cu boia sau cu gogonele, nu de alta, dar sa intareasca traditia, cu un pahar de sampanie “de la Mam’mare” de 100.000 lei alaturi, ca tot se poarta?

Radu SEICARU