După ani de scandaluri cu fostul asociat, Elan Schwartzenberg, ieșeanul a ieșit la liman. Fostul parlamentar e în faza întocmirii PUZ. Clădirea Registrului Comerțului va fi demolată, instituția căutându-și deja un alt sediu. Ani de zile s-a spus că pe-acolo va trece un pasaj suprateran, dar acesta va fi șters din noul PUG.
Clădirea Registrului Comerţului, barul Libertatea dar şi câteva platforme betonate dispuse pe strada Arcu vor fi demolate. În locul acestora, un cunoscut om de afaceri din Iaşi intenţionează să construiască un turn de birouri pe 10 nivele. Investiţia este estimată la 3,5 milioane de euro. Întâmplător, în arealul în care urmează să fie ridicat acest turn, în PUG-ul Iaşului este prevăzută o pasarelă supraterană căreia şefii Primăriei nu-i mai recunosc utilitatea
Registrul Comerțului se mută
Peste drum de blocul Tarom, un cunoscut om de afaceri ieşean, fost om de administraţie şi parlamentar, intenţionează să construiască un turn de 10 nivele. Acesta ar urma să fie ridicat pe locul actualului sediu al Registrului Comerţului, care este deja în căutarea unei alte clădari care să adăpostească instituţia.
„Este vorba despre o clădire de birouri P+M+10. Acum, viitoarea mea investiţie se află aprobată la stadiul de PUZ. Lucrăm pentru proiectul tehnic pe care urmează să-l depunem pentru autorizaţia de construire. PUZ-ul prevede construirea de birouri clasa A. Pentru că este zonă centrală, trebuie să respectăm standardul zonei, cu tot ce implică această investiţie, cu birouri şi parcări”, a declarat Constantin Adăscăliţiei. Potrivit unor calcule estimative, construcţia ar urma să coste 3,5 milioane de euro.
Sediul RECOM și Barul Libertatea vor fi demolate
Turnul lui Adăscăliţiei va acoperi şi trei proprietăţi distincte din zonă, respectiv fostul bar Libertatea şi două terenuri virane despre care omul de afaceri susţine că îi aparţin. „Construcţia se va edifica peste sediul de la Registrul Comerţului, dar şi peste platformele de beton situate pe aliniamentul străzii Arcu şi construcţia fostului bar de pe colţ, pentru că terenul de sub acesta este tot al societăţii Trident care are PUZ-ul şi la care sunt eu acţionar principal”, a declarat Constantin Adascăliţei.
În ce priveşte terenul din strada Arcu nr. 11, acesta a fost concesionat, inițial, de Consiliul Local către Asociația Familială Poiană Eugen. Se întâmpla în 2003, iar un an mai târziu Poiană vindea construcția către un alt antreprenor.În 2006 însă, Primăria retrocedează terenul pe care era construit barul către Mariana Baltaga, însumând 238 mp. Fiind viceprimar, Costel Adăscăliței a fost pe fază și i-a făcut o ofertă financiară noii proprietare, întregindu-și cei 1.100 mp pe care îi avea deja în patrimoniul său. În plus, Adăscăliței a mai concesionat și un colț de la Primărie, în suprafață de 96 mp.
Pasarela, ștearsă din PUG
Pe locul în care Constantin Adăscăliţei îşi va construe turnul de birouri, în Planul Urbanistric General este prevăzută să treacă o pasarelă supraterană către Gară.
„O soluţie este construirea unei artere de legatură pe cornişa de vest (2 benzi) între str. Muzicescu cu pasaj superior peste str. Arcu, prin utilizarea parţial a tramei stradale existente şi parţial pe trasee noi cu unele demolări sau translatări de clădiri existente. Traseul străzii de cornişă va avea culoar liber pentru a putea fi dezvoltat în viitor la patru benzi sau să fie utilizat ca traseu pietonal de cornişă”, se arată în PUG.
Potrivit viceprimarului Radu Botez, responsabilul cu PUG-ul Iaşului, această pasarelă a fost strecurată doar ca idee, la începutul anilor ’90, dar astăzi nu-și mai regăsește utilitatea.
Adăscăliței-Schwartzenberg, asociere cu scandal
Turnul de la intersecţia străzilor Gându şi Arcu, este o idee ce datează din anul 2007, atunci când Constantin Adăscăliţiei şi l-a luat asociat pe Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, căruia i-a cedat 50% din părţile sociale ale firmei sale, SC „RLC Trident” SRL Iaşi. Scopul declarat era ridicarea celui mai luxos şi reprezentativ building pentru birouri din Iaşi, cu un regim de înălţime de 10 etaje, la intersecţia străzilor Gându cu Arcu.
Între timp, la câteva sute de metri mai spre est a apărut Palas, iar relaţia de afaceri cu Schwartzenberg s-a dovedit a fi un eşec. La acea dată, investiţia era evaluată la circa 5 milioane de euro, bani ce urmau a fi obţinuţi dintr-un credit bancar cu garanţie ce urma să fie pusă chiar pe imobilul ce urma a fi construit.
sursa: Reporter de Iasi