Cinematograful Tineretului a fost incendiat în mod premeditat pentru a face loc unei afaceri puse la cale de şpăgarul Marius Cristian Iuraşcu, fostul director al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor “Româniafilm” – R.A.D.E.F, până în vara acestui an. Surse din cadrul RADEF susţin că cinematograful de pe strada Lăpuşneanu a fost închiriat în urmă cu 2 ani, fără respectarea procedurilor, unei firme din Bucureşti, al cărui al cărui acţionar este un bun prieten cu şpăgarul Iuraşcu, şi cunoscut al fostului prefect de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi. „Acest activ al RADEF, Cinematograful Tineretului din Iaşi, a fost închiriat peste noapte de Iuraşcu, peste capul nostru, unei firme din Bucureşti, fără ca noi să ştim nimic. Clădirea era asigurată dar, în mod premediat s-a dat voie oamenilor străzii să stea acolo pentru a-i grăbi degradarea. În incinta clădirii au fost mai multe tentative de distrugere, sub diferite forme. Aşa cum a vândut cinematograful Copou acelor molodoveni, tot peste capul nostru, şi cienmatograful Dacia, pe vremea când Iuraşcu era în PDL, tot aşa a încercat să distrugă şi acest activ”, a declarat Constantin Hurjui, fost director al RADEF Iaşi.
Cinematografe vândute ca la piaţă
Cristian Iuraşcu a fost pus director al RADEF pe criterii politice, de către PDL, iar ulterior s-a reorientat către „Forţa Civică” a lui Mihai Răzvan Ungureanu. La începutul lui 2013, Corpul de control al primului ministru a depus pe masa procurorilor DNA un dosar gros care conţinea schema unui jaf greu de imaginat – ciematografe vândute ca la piaţă, asocieri în defavoarea RADEF, compensări păguboase şi închirieri cu dedicaţie. Practic, Corpul de control al premierului a constatat că „în perioada 1 ianuarie 2009-10 octombrie 2012, în calitate de director general RA „Româniafilm”, Marius Cristian Iuraşcu a dispus vânzarea unui număr de 22 de active aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea regiei, de pe urma cărora a fost încasată suma totală de 24.301.480 de lei, din care, după deducerea cheltuielilor efectuate în vederea vânzării, regia trebuia să transfere către bugetul de stat suma de 24.255.450 de lei”. În urma vânzării acestor active aflate în proprietatea statului, Iuraşcu, în calitate de director al RA „Româniafilm” nu a virat la bugetul de stat sumele provenite din vânzarea sălilor şi grădinilor de cinematograf, prejudiciul adus bugetului de stat fiind în sumă totală de 24.255.450 de lei”. Practic, Iuraşcu a cheltuit după bunul plac aproape 6 milioane de euro, în loc ca aceşti bani să ajungă la buget de stat. În cazul unui număr de nouă contracte de asociere în participaţiune, analizate de echipa de control s-a constatat că nu au fost constituite garanţii în sumă de 19.140 euro, aici fiind vorba şi de Cinematograful Dacia din Iaşi. Totodată, s-a mai constatat că în cazul a opt contracte de închiriere, printre care şi cel privind cinematograful Tineretului, nu au fost constituite garanţii în sumă totală de 35.440 de euro, iar contractele au produs efecte juridice negative asupra regiei.
Maşini de lux pentru şpăgarul de la RADEF
În luna mai a acestui an, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău l-au trimis în judecată pe Marius-Cristian Iuraşcu, fost director general al RADEF, pentru luare de mită, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi spălare de bani, privind atribuirea de lucrări de reparaţie la un cinematograf din municipiul Piatra Neamţ. „În perioada octombrie 2009 — aprilie 2010, inculpatul Prutică Cătălin Neculai a dat un autoturism, marca Audi A6, în valoare de 16.000 de euro, inculpatului Apostol Tudor şi două autoturisme (un Volkswagen Touareg, evaluat la suma de 15.000 de euro, şi un Mercedes-Benz GL450, în valoare de 35.000 de euro) inculpatului Iuraşcu Marius Cristian”, se arată în rechizitoriul DNA.