A murit preotul Merticariu de la Biserica Banu

0
95

Părintele Dumitru Merticariu de la Biserica Banu, unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi ieşeni, a murit în cursul zilei de astăzi. Părintele Dumitru Merticariu avea 69 de ani, iar în luna octormbrie a acestui an ar fi împlinit 70 de ani.

Potrivit preotului paroh, credincioşii pot să aducă un omagiu părintelui Dumitru Merticariu în fiecare zi la biserica Banu, unde este în prezent trupul neînsufleţit al acestuia. Cei care doresc să facă acest lucru o pot face zilnic, de dimineaţă şi până la ora 21.30. În fiecare seară, astăzi, joi şi vineri, vor avea loc slujbe de pomenire de la ora 19.00.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 13.00, slujba de pomenire urmând să se desfăşoare la Biserica Banu, fiind anunţată şi prezenţa Mitropolitului Teofan. Deocamdată nu a fost stabilit cimitirul unde va fi înmormântat părintele Dumitru Merticaru, fiind încă discutat acest aspect.

Acesta a fost preot paroh al Bisericii “Duminica Tuturor Sfinţilor”, cunoscută de ieşeni drept Biserica Banu.

În anul 2017 acesta a primit distincţia Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie acordată de Patriarhia Română, fiind conferită de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la propunerea ierarhilor eparhioţi, clericilor şi mirenilor, fiind luate în considerare activităţile pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic.

Preotul Bogdan Țifrea, actualul paroh al Bisericii Banu, a confirmat dispariția părintelui Meriticariu, pentru Ziarul de Iasi. Acesta a menționat faptul că deocamdată nu poate oferi detalii legate de ziua în care va fi înmormântat, dar a specificat că în câteva ore trupul neînsuflețit al părintelui Merticariu va fi depus în locașul de cult în care a slujit.

„Părintele a plecat la Domnul astăzi dimineaţă în jurul orei 5.00, Dumnezeu să-l odihnească. A fost unul dintre preoţii cei mai apreciaţi din Iaşi şi nu numai din Iaşi. A fost un mare iubitor de cultură, un mare patriot, cunoscut ca atare, a avut colaborări intense cu Armata, cu cei care s-au succedat aici la conducerea unităţilor din Iaşi. A avut o colaborare frumoasă şi cu românii din Basarabia. A fost înfrăţit cu unele parohii de acolo. Ei veneau aici la sărbători şi părintele mergea acolo. A fost, după cum spuneam, un mare iubitor de cultură şi biserica a şi fost cunoscută ca o biserică a oamenilor de cultură pentru că a fost iubitor de carte, iubitor de muzică”, afirmă preotul paroh Bogdan Ţifrea.

Preotul Bogdan Ţifrea a vorbit şi despre numeroasele jertfe aduse de părintele Dumitru Merticaru şi faptul că încercările sale neobosite de a renova biserica Banu, în prezent recondiţionată complet, i-au şubrezit sănătatea.

„A fost unul dintre preoţii cei mai jertfelnici, iar prin strădaniile lui, cu binecuvântarea patriarhului de astăzi, mitropolitul de atunci, şi apoi cu binecuvântarea actualului mitropolit, cu sprijinul enoriaşilor şi, desigur, cu ajutorul lui Dumnezeu, a repus într-o lumină extraordinar de frumoasă biserica Banu. Cu eforturi foarte mari, iar aceste eforturi şi această strădanie au lăsat urme adânci în sănătatea părintelui. Părintele a suferit destul de mult şi destul de greu, suferinţa lui a fost una îndelungată. A plecat însă la Domnul cred că împăcat cu gândul că biserica străluceşte din nou şi că oamenii vor continua lucrarea lui aici”, a mai precizat preotul Bogdan Ţifrea.

 

0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here