Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași anunță cu profund regret încetarea din viață a marelui actor Sergiu Tudose, societar de onoare, patriarh al scenei ieșene, personalitate cu un destin exemplar, model de artist devotat care şi-a răsplatit cu generozitate publicul în slujba căruia a fost preţ de aproape șase decenii.
Pe 31 decembrie, în intervalul 8:30 -10:30, trupul neînsuflețit al actorului Sergiu Tudose va fi depus în foaierul Teatrului Național. Înmormântarea va avea loc în aceeași zi, la ora 11:00, la Cimitirul Eternitatea.
Iubit și admirat, actor de stirpe rară și neobosit perfecționist, așa cum îl caracteriza omul de teatru Ștefan Oprea, un alt mare dispărut din familia teatrului ieșean, Sergiu Tudose a marcat multe dintre vârstele artistice ale scenei Naționalului ieșean cu amprenta sa inconfundabilă, cu un rafinament deosebit al gestului, cu originalitatea viziunii sale asupra personajului dar mai ales cu o rară capacitate de a pătrunde psihologiile complexe ale personajului.
În cuprinzătoarea sa carieră, Sergiu Tudose a adus în luminile rampei creații memorabile, înnobilate și de fantezie interpretativă și de o neîntrecută ştiinţă a sublinierii nuanțelor: Caţavencu – „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, regia: Ion Şahighian, Britannicus – „Britannicus” de Racine, regia: M. Marosin, Marat – „Bietul meu Marat” de Aleksei Nicolaevici Arbuzov, regia: Saul Taişler, Virgil Raiciu, Peter Niels – „Din jale se întrupează Electra” de Eugene O’Neill, regia: Crin Teodorescu,Trigorin – „Pescăruşul” de A. P. Cehov, regia: Cătălina Buzoianu, Shannon – „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, regia: Sorana Coroamă-Stanca, Şoimul – „Istoria ieroglifică” de Dimitrie Cantemir, regia: Cătălina Buzoianu , Polixen – „Poveste de iarnă” de William Shakespeare, regia: Cătălina Buzoianu, Gelu Ruscanu – „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, regia: Tudor Florian, Edek – „Tango” de Slawomir Mrozek, regia: Cristian Hadji-Culea, Trofimov – „Livada de vişini” de A. P. Cehov, regia: Valeriu Moisescu (rol despre care mărturisea că se simte cel mai aproape) Zilov – „Vânătoarea de raţe” de Alexandr Vampilov, regia: Nicolae Scarlat (interpretarea sa a fost răsplătită în 1982 cu premiul A.T.M., echivalentul premiului UNITER de astăzi), Oberon – „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, regia: Cristina Ioviţă, Ivanov – „Ivanov” de A. P. Cehov, regia: Ovidiu Lazăr, Tatăl – „Tatăl” de August Strindberg, regia: Dan Alexandrescu , Robespierre – „Robespierre” de George Astaloş, regia: Eugen Todoran, Molière – „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, regia: Horea Popescu , Satin – „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, regia: Cristian Hadji-Culea, Bătrânul rabin – „Teibele şi demonul ei” de Isaac Bashevis-Singer, regia: Alexander Hausvater, Cotrone zis şi Vrăjitorul- „Uriașii munților” de Luigi Pirandello, regia: Silviu Purcarete, Wilfred Bond – „Quartet” de Ronald Harwood, regia Vitalie Lupaşcu, Popugaicikov – „A murit Tarelkin” de A.V. Suhovo -Kobâlin, regia Ovidiu Lazăr, 2014.
În anul 2002 primește Medalia „Meritul cultural” în grad de Cavaler oferită de Preşedinția României, pentru întreaga activitate.
În anul 1990, Sergiu Tudose împreună cu alţi colegi din Naţionalul ieşean şi din teatrul de păpuşi reînființează şcoala ieşeană de teatru în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, vocația de dascăl așezându-l în constelația acelor spirite generoase care au împărtășit știința de a face teatru cu dăruire și cu pasiune.
Sergiu Tudose a lăsat în urmă scena vieţii şi a plecat să se odihnească puţin în altă lume, însă talentul, versatilitatea şi expresivitatea sa rămân dimensiunile unui creator desăvârşit care şi-a dobândit locul în memoria afectivă a spectatorului și printre reperele unor generații.
Aida POPA