A fost dezlegat misterul „acoperisului contorsionat” de pe pietonal. Cine este artistul si ce reprezinta „aratarea” de 16 mii de euro

1
124

Dupa masiva opera cubica cunoscuta de ieseni drept „cubul metalic din centrul Iasului- La Cub”, o alta aratare abstracta a mobilat arealul pietonalului Stefan cel Mare. Un conglomerat de tabla care a capatat in viziunea populara tot felul de interpretari fanteziste, a fost amplasat zilele acestea pe pietonalul Stefan cel Mare din Iasi.

Artizanul acestei aratari abstracte este neamtul Clemens Behr, recunoscut pe plan internațional pentru talentul său de a folosi  improvizația ca bază a artei, fiind unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani ai momentului.

Clemens Behr, “specializat” în arta în spațiul public, este vestit pentru mesajele pe care le propagă prin creațiile sale outdoor. Primele tangențe cu arta le-a avut în școală. Studiile în Graphic Design și-au pus și continuă să își pună, fără îndoială, amprenta asupra creațiilor sale, având, în permanență, o abordare grafică a acestora. A studiat „Graphic Design” la Universitatea din Dortmund (Germania), înainte de a studia „Arte Frumoase” la Universitatea din Berlin (Germania), ceea ce l-a făcut să își dezvolte un limbaj vizual grafic. Este prezent în întreaga lume, cu expoziții personale sau de grup, bucurându-se de aprecierea criticilor de specialitate și a publicului larg.

În general, cred că lucrările mele reprezintă un colaj al spațiului sau un colaj în interiorul spațiului sau fragmente din ambele. Și mai concret spus, încerc să transform locuri și camere în forme de origami, adaptând spațiile și culorile deja existente, folosindu-mă în mod special de lemn și carton. Munca mea se bazează foarte mult pe improvizație. Totul începe de la spațiu. Spațiul definește culorile și formele, dimensiunea lucrărilor.” (Clemens Behr – Interviu la București)

Clemens Behr va crea la Iași o „instalație de artă” unică, cu puternice influențe dadaiste, folosindu-se de materiale reciclate sau materiale uzuale de construcții”, se arata intr-un „laudatio” remis de Primaria Iasi catre AgoraPress.

Departe de a-i fi inteles sensul in adevarul ezoteric al artei, „profanii” care trec zilnic pe pietonal au incercat sa gaseasca fiecare cate o adaptare proprie a ceea ce au catalogat din start ca fiind un „original kitsh”

Cred că reprezintă materia cenușie a unui politician român” Constantin Gheorghiu

 „E cum arata oamenii cand isi scot tepii la toata lumea, una mestec de colturi, un haos intunecat! Arta abstracta te face sa iti pui intrebari, ca acele desene de cerneala enervante care le dau psihologii ca test! Ce emotii va inspira gramada de metal?”, Aristotel Ioana

 „Se numeste “Amurg in munti” autor necunoscut”, Ionut Gabriel.

 „Le-a luat vantul…”, Ioan Bogdan

 „Noul acoperiș, obligatoriu din 2019! 😜😜😜”, Cristian Furdu

Mai mult, iesenii nu vad cu ochi buni amplasarea acestei asa-zise lucrari de arta in proximitatea unui important lacas de cult al Iasului- Biserica Trei Ierarhi, caruia ii cam stirbeste din imagine, opinand ca era de bun gust ca aceasta sa fie expusa intr-un spatiu mai neconventional.

Aceasta lucrare a fost achizionata de Primaria Iasi si va ramane in patrimoniul Municipiului Iasi. Costurile totale (onorariul artistului, transport, cazare, materialele folosite, manopera) se ridica la 71.400 lei.

Nelu PAUNESCU

 

 

 

 

 

1 COMMENT

  1. De secole poporul roman este insultat constant. Oare de ce sa nu fie insultat si acum.
    Centru universitar cu zeci de studenti si artisti remarcabili si admitem o astfel de tampenie langa cea mai frumoasa biserica …. Cat ati furat mai politicienilor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here