Politic

9 candidati pe un loc în proiectul de burse si stagii de internship coordonat de prof. dr. Camelia Gavrilă – Scoala Politică Iasi XXI, ajuns la cea de-a doua editie

By Redacția

April 01, 2018

Numeroși studenți de la Facultatea de Drept, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, precum și de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și-au dorit să ocupe un loc în programul de internship, iar în urma concursului au fost acceptate 7 persoane. Procesul de selecție a constat în analiza atentă a formularului de înscriere, urmat de o evaluare a proiectelor și inițiativelor regăsite în lucrările de tip eseu, iar etapa finală a fost reprezentată de interviul propriu-zis, unde s-au afirmat studenții care au demonstrat implicare și în alte proiecte, o argumentare coerentă a motivației de a se alătura Școlii Politice sau cei ce aveau competențe lingvistice, oratorice și în special o bună pregatire  academică în domeniul de studiu.

„Printre emoțiile inerente unui concurs, am reușit să identific dorința lor profundă de a descoperi ceva nou, motivația pentru cunoașterea domeniului parlamentar și a activităților din zona politică, legislativă sau administrativă, dar și elemente ce țin de aspirațiile fiecăruia pentru o carieră în domeniu. Am remarcat intenția lor de a asimila rapid cunoștințe, curiozitatea intelectuală, spiritul interogativ și orientarea clară spre învățare. Știu că acest program de internship pe care îl continui cu pasiune și implicare va avea un impact major asupra dezvoltării lor, datorită complexității informațiilor pe care le acumulează, a abilităților pe care le dobândesc, dar și a oamenilor pe care au șansa să îi întâlnească”. a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor.

Prima ediție a fost o formulă pilot a proiectului și a înregistrat un real succes prin activitățile de ordin instituțional derulate; cu satisfacție enumerăm aici întâlnirile și vizitele de studiu la Consiliul Județean, Instituția Prefectului – Judeţul Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, activitatile derulate în cadrul Parlamentului României sau experiențele si activitățile desfășurate la cabinetul parlamentar.

 Cu o durată de 3 luni, programul de burse și stagii de internship, ediția a II-a, coordonat de prof. dr. Camelia Gavrilă  prezintă  câteva elemente de noutate: studenții vor avea ocazia să participe la o serie de dezbateri pe diferite teme de actualitate pentru societatea civilă, inițiate și realizate de deputatul ieșean, sau vor avea șansa să participe la activitățile de teren ale cabinetului parlamentar, să înțeleagă mecanismele sociale, de comunicare și interacțiune, între cetateni, grupuri și asociații profesionale,  societatea civilă și reprezentantul acestora în Parlamentul României.

Se spune că dacă vezi o ușă deschisă, înainte de a o închide, verifică ce este dincolo de ea. Exact același lucru l-am făcut și eu, văzând o pagina intitulată ‘Școala politică’, care mi-a provocat un real interes. Am aplicat, fiind interesată de domeniul politic, cel al administrației publice locale/naționale și mi-am dat seama că în cadrul acestui internship, voi avea oportunitatea de a mă familiariza cu activitățile parlamentare și voi putea cristaliza teoria acumulată în cadrul facultății, prin practică și activități concrete, în miezul lumii reale”, a declarat Tamara Ceaicovschi, studentă la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice.

„Consider că implicarea în proiectul “Școala politică Iași XXI” va reprezenta o experiență de valoare pentru noi, cei care am fost selectați, într-o competiție suficient de dură. Avem șansa să învățăm mecanismele și acțiunile civice, demersuri legislative, să  aprofundăm cunoștințele intrând în contact direct cu profesioniștii din cadrul instituțiilor publice, întrucât consider că pentru noi, studenții, în calitate de cetățeni activi și viitori profesionisti, este mai mult decât util să învățam să identificam și să folosim metodele simple și eficiente prin care să ne organizăm, sa ne implicam și să acționăm civic. Doresc să mă autodepășesc și să evoluez, atât personal, cât și profesional prin această oportunitate oferită de proiectul ” Școala Politică”. Știu că am șansa de a-mi lărgi orizontul de cunoaștere și înțelegere, de a deschide și alte perspective, mai ales în domeniul dificil și fascinant al elaborării legilor, desăvârșindu-mi astfel aptitudinile personale și educaționale”, a declarat Andreea Lăcătușu, studentă la Facultatea de Drept

„Programul Școala Politică Iași XXI îi poate ajuta pe studenți să dobândească o serie de abilități și să transpună în practică informațiile pe care le-au acumulat în facultate, într-un demers de cunoaștere, înțelegere și dezbatere specific unei educații civice și politice de secol XXI.  Cel mai important fapt este acela că tinerii au șansa să evalueze activitatea pe care o desfășoară și pot decide mai apoi, în deplină cunoștință de cauză, dacă aceasta se potrivește sau nu intereselor și personalității lor, cu atât mai mult cu cât există reguli stricte, precum respectarea unui program de lucru, dar și raportarea la coordonatorul programului. Îmi doresc să întâlnesc tineri activi și implicați, curioși, dar și critici, care să se integreze în activitățile cabinetului și care să iubească lucrul în echipă, responsabili și orientați spre rezultate și eficiență în ceea ce vor face mai departe.” a declarat prof.dr. Camelia Gavrilă.

Mai multe informații regăsiți pe site-ul www.cameliagavrila.com.