Local

40 de adolescenți din Iasi, din nou la școală în clasele primare

By Redacția

September 21, 2020

Asociația Salvați Copiii Iași implementează în parteneriat cu Școala „Ion Neculce” din Iași și Școala Gimnazială Lunca Cetățuii – Programul de tip „A doua Șansă” pentru adolescenți și tineri care au părăsit timpuriu școala, cu vârsta cuprinsă între 12-16 ani și au depășit cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei neabsolvite.

În cadrul proiectului „Școala DA!”, programul „A doua șansă” a adus înapoi în clasele primare 40 de adolescenți din comunitatea Zanea, Lunca Cetățuii, Comuna Ciurea.

Strategia  privind  reducerea  părăsirii timpurii a școlii, document ce conține mecanisme și măsuri care urmează  să  fie  implementate  până  în 2020, își propune reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii cu șase  procente,  de  la  17,3%  în  2013  la  11,3%  în  2020,  țintă asumată de România în cadrul Strategiei Europa 2020. În anul 2018, 370.893 de copii cu vârste între 3 – 17 ani nu urmau nicio formă de învățământ (preșcolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional). Accesul inegal la educație, abandonul școlar timpuriu și precaritatea politicilor publice destinate menținerii în sistemul de învățământ a copiilor vulnerabili sunt fenomene grave, cu repercusiuni pe termen lung asupra întregii societăți. „În aceste condiții, a devenit clar că România nu poate îndeplini dezideratul propus în Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii. Procentul de abandon școlar rămâne în continuare cu mult deasupra mediei europene. În plus, există o formă de abandon școlar tolerat de statul roman, prin faptul că mulți copiii care au abandonat școala sunt scoși din documentele școlare abia după trei ani. Fiecare zi lipsită de la școală îngreunează semnificativ reintegrarea școlară a copilului respectiv, iar după trei ani de abandon școlar relația copilului cu școala este extrem de greu de restabilit, chiar și pentru profesioniștii care cunosc foarte bine fenomenul”, declară Liviu Măgurianu, coordonatorul proiectului.

În perioada 2010-2018, între 25.000 și 35.000 de copii au abandonat, anual, învățământul primar și gimnazial, conform statisticilor INS. Numai în anul școlar 2016-2017, 26.850 de copii au părăsit școala, înainte de încheierea ciclului gimnazial. În anul școlar 2017 – 2018, au abandonat școala 28.238 de copii.

Programul „A doua șansă” desfășurat la Școala gimnazială Lunca Cetățuii include 40 de adolescenți care doresc să-și refacă parcursul educațional. Chiar dacă au fost „opriți” de pandemie să vină la școală, ei au păstrat legătura cu profesorii, au completat fișe la matematică, română sau engleză. Nivelul lor de pregătire nu este unul foarte ridicat, dar cei mai mulți își doresc să cunoască și să învețe. Violeta locuiește în cătunul Zanea din Lunca Cetățuii, comuna Ciurea. Provine dintr-o familie cu opt frați, iar dificultățile materiale, cutumele comunității din care face parte, au dus la abandonul ei școlar. Violeta are 15 ani și are deja o fetiță de 4 luni. Vine zilnic la școală, face progrese și lucrează intens atunci când se simte bine. O tumoare pe creier o oprește uneori din citit și trebuie să stea liniștită pentru a evita durerile de cap. „E rău să nu știi să citești și să socotești. Sunt și eu mamă și trebuie să ajut copilul la școală. De asta m-am înscris la școală”, ne-a spus Violeta din banca a treia de la geam.

Proiectul ”Școala DA!” îşi propune să intervină în problematica diversă şi complexă a eşecului şcolar şi a comunităţilor dezavantajate socio-economic din Municipiul Iași. Proiectul propune o serie de abordări inovatoare, având ca repere individualizarea asistenţei socio-educaţionale, adaptarea curriculei la contextul comunităţii şi al grupurilor vulnerabile pe care le deserveşte instituţia de învăţământ, vizând în mod direct creșterea accesului la educație și incluziunea socială.

Identificând legături strânse între sărăcie, eşec şi abandon şcolar, marginalizare şi segregare, proiectul propune intervenţii directe pentru 240 de cadre didactice şi pentru 430 de copii: 80 de copii de vârstă antepreşcolară, 60 de copii de vârstă preşcolară, 220 elevi din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, 70 copii/adolescenţi care au abandonat şcoala/nu au frecventat niciodată şcoala. Dintre aceştia, 105 beneficiari vor fi copii în risc educaţional de etnie romă. Pentru a susţine intervenţiile directe pentru aceşti copii, proiectul mai propune servicii pentru 100 de infirmiere/îngrijitoare care activează ca personal de îngrijire şi educaţie timpurie la Direcţia Creşe Iaşi, și pentru 60 de părinţi ai copiilor incluşi în grupul ţintă.

Proiectul este susţinut printr-un parteneriat strategic local: Asociaţia Salvaţi Copiii Iaşi – Solicitant, Şcoala Gimnazială “Ion Neculce” Iaşi – Partener 1, Direcţia Creşe Iaşi – Partener 2, Municipiul Iaşi – Partener 3, precum şi doi parteneri asociaţi – Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuţă” Iaşi și Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi.

Valoarea totală a proiectului este de 3.584.503,88 lei din care 3.566.145,72 lei reprezintă valoarea cofinanțării UE.  Contractul de finanțare este încheiat pentru o perioadă de 3 ani de zile, activitățile fiind implemetate în perioada 22 mai 2018- 21 mai 2021.

Aida POPA