21 mai, zi mare în calendarul ortodox. Cui trebuie să-i spui “la mulți ani” astăzi

0
118

Aproximativ 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica astăzi, pe 21 mai, de ziua S. Constantin și Elena. Cei mai mulți poartă numele sfinților, dar nu trebuie să uitați să-i includeți pe lista celor pe care va trebui să-i felicitați până la sfârșitul zilei și pe apropiații ale căror prenume sunt derivate din acestea.

Astfel, sărbătoriți sunt și cei pe care îi cheamă Costea, Costache, Costin(a), Codin(a), Dinu, Dina, Tinu, Tina, Costel(us), Costi(ca), Costas, Tica, Ticu, Titi(sor), Titel(us), Dinicu, Dinică, Tinuț, Tinel, sau femininele Tanța, Tănțica, Tanți. Prenume derivate de la Elena sunt Elina, Ilina, Ileana, Leana, Leanca, Ilinca, Elenca etc., iar ca diminutive se folosesc Ilenuta, Ilenuș(a), Ilinuța, Lenuța, Lenuș(a), Lena, Leni, Lina, Nuța, Nuți, Nuțica, Nuțișor.

Cei mai mulți dintre sărbătoriții de astăzi sunt femei, aproape 1,2 milioane, iar majoritatea, 884.229, poartă numele Elena. În România, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, își mai sărbătoresc onomastica, pe 21 mai, 124.773 de femei pe care le cheamă Ileana și 69.944 de Lenuțe. Numele de Constanța este purtat de 53.613 persoane.

Majoritatea bărbaţilor, 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386 – Costică, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.

Semnificația numelor:

Numele Constantin este de origine latină și vine de la constans, constantis (“constant”, “ferm”), potrivit crestinortodox.ro. Elena este derivat din străvechiul nume Helene și este explicat de unii prin gr. helane (“torță”, “făclie” sau “foc sacru”,  elemente asociate sărbătorilor numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de alții prin gr. hele (“lumina arzătoare a soarelui”).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here